Трима излетяха в капсула към МКС в чест на 60 г. от полета на Гагарин

1573
Трима излетяха в капсула към МКС в чест на 60 г. от полета на Гагарин
Снимка: Getty Images/Guliver

Екипаж от трима души излетя към Международната космическа станция днес в капсула в чест на 60-годишнината на съветския космонавт Юрий Гагарин, който стана първият човек, излетял в космоса.

Космонавтите от „Роскосмос“ Олег Новицки и Пьотър Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей излетяха от руския космодрум Байконур в Казахстан в очакваното време от 07:42 централно гринуичко, показаха кадри, излъчени от НАСА, а скачването със станцията се очаква в 11:07.

На МКС отново изтича възух

Ново място на изтичане на въздух може да има в руския модул на Международната космическа станция (МКС), заяви Владимир Соловьов, директ...

Космическият кораб "Союз MС-18", в който триото излетя, е кръстен на легендарния космонавт, а портретът на Гагарин е добавен към екстериора му.

Годишнината от историческия полет на Гагарин на 12 април 1961 г. се отбелязва всяка година в Русия като Ден на космонавтиката. Той прекара 108 минути в орбита.

Последно използвана през 2019 г., стартовата площадка „Гагарин“ е в процес на подобрения в подготовка за ново поколение ракети „Союз“ и се очаква да се върне в действие през 2023 г.

Но годишнината идва в труден момент за руската космическа индустрия, която в последно време претърпя редица неуспехи, от скандали за корупция в индустрията до прекъснато излитане и отлагане на пилотирана мисия през 2018 г. Може би най-важното е, че „Роскосмос“ и Байконур миналата година загубиха монопола си над пилотирани изстрелвания за МКС, тъй като ракетите за многократна употреба на Space X на Илон Мъск доставиха астронавтите на НАСА от американската земя. Появата на търговски конкуренти остави „Роскосмос“ с финансови главоболия. НАСА плащаше на компанията десетки милиони долари на място за астронавти, изпратени на МКС. Руските космически служители все повече обсъждат нови начинания, включително взимане на проби от Венера и създаване на ракета, способна да направи 100 обиколки в космоса. И все пак космическият бюджет намалява всяка година, тъй като президентът Владимир Путин дава приоритет на увеличените военни разходи.

Космическият кораб "Дракон" се скачи с Международната космическа станция

Космическият кораб „Дракон“ на американския „SpaceX“ се скачи успешно с Международната космическа станция в пон...

Космосът се оказа рядка област на сътрудничество между Русия и Запада на фона на нарастващото геополитическо напрежение. Разговорите за НАСА и „Роскосмос“ се насочват в различни посоки и се подчертава значението на добрите отношения за продължаващия напредък.

„Когато за първи път стартирахме, ние се състезавахме помежду си и това беше една от причините да сме толкова успешни в началото на човешките космически полети“, каза Ванде Хей. "С течение на времето осъзнахме, че можем да постигнем много работа заедно... Надявам се, че това ще продължи и в бъдеще."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа