Туристически държави настояват за сертификат за ваксиниране

1656
Туристически държави настояват за сертификат за ваксиниране
Снимка: iStock/Guliver

Заради пандемията продажбите в туристическия бранш спаднаха драстично. Това е причината няколко държави от ЕС да настояват за въвеждането на ваксинационен сертификат, за да се спаси туристическият сезон.

Премиерът на Малта Робърт Абела заяви преди днешната среща на върха на ЕС, че подобен документ е важен инструмент за пътуване през границите. Министърът на туризма на Испания Рейес Марото обясни, че ваксинационните сертификати могат да допринесат за „възобновяването на мобилността в Европа”.

Инициативата за този дебат беше поета от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, според когото „хората, които са ваксинирани, трябва да могат да пътуват свободно", предаде БГНЕС.

Гърция се хвали с дигитален ваксинационен сертификат срещу коронавирус, иска общоевропейски

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви началото на издаването на цифрови сертификати за ваксинация в страната, съобщи БГНЕС. Мицота...

Европейската комисия вече е разработила предложение, което държавните и правителствени ръководители на ЕС разглеждат днес и до края на януари 27-те държави-членки трябва да се споразумеят за обща процедура за "сертификати за ваксинация". Все още остава неизяснен въпросът дали това може да доведе до по-лесно пътуване или до други предимства, пише „Тагесшау”.

Но докато Гърция, Испания, Малта и Португалия подкрепят тази идея, други държави не са толкова убедени в ползата от такъв сертификат. Германия е една от скептично настроените страни в Евросъюза. Министърът по европейски въпроси Михаел Рот смята, че ваксинационният сертификат е важен, но „още не сме дорасли за това”. Ваксинираните все още са твърде малко, а остават открити и други въпроси. Не е известно, например, дали ваксинираните могат да заразят други хора.

Според представители на ЕС, на срещата на върха на ЕС се очаква да се гласува в подкрепа на единния документ за ваксинация, но все още не е взето решение за неговото използване. Не е ясно дали жълтият имунизационен паспорт на Световната здравна организация може да се превърне в общ знаменател. Трябва също да се обсъди кои точно данни да се записват в него и дали той трябва да бъде дигитален.

Междувременно белгийският премиер Александър Де Кроо настоява за забрана на туристическите и други ненужни пътувания из Европа заради новия по-заразен щам на коронавируса.

Лидерите на ЕС ще обсъдят общ подход към сертифицирането на ваксинацията

Министър-председателят Бойко Борисов днес ще вземе участие във видеоконференция на членовете на Европейския съвет. Акцентът на разговор...

"Тези, които се връщат от пътуване, може да носят вируса в куфарите си. Ето защо трябва временно да забраним определени пътувания", смята политикът.

В интервю пред фламандското радио VRT Де Кроо каза, че през последните месеци гражданите са били любезно помолени да не пътуват. Независимо от това, само в Белгия 160 000 души са пътували между Коледа и Нова година. Затова ненужните пътувания трябва да бъдат забранени.

В същото време Де Кроо подчерта, че границите не трябва да се затварят. Трябва да се разреши движението на стоки и на пътуващи през границите.

В началото на пандемията от коронавирус редица държави от ЕС затвориха некоординирано границите си или въведоха контрол. Това доведе до километрични задръствания, потокът от стоки беше прекъснат. Затова този път държавите от ЕС искат да намерят общо решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа