Украйна е изправена пред нови икономически проблеми

7529
Украйна е изправена пред нови икономически проблеми

Украйна е изправена пред икономически несгоди, сред които евентуално обезценяване на валутата и нова рецесия, макар че парламентарните избори в страната преминаха безметежно.

Украйна е поставена в зависимост от Русия за енергийните си нужди и заплаща на Москва милиарди долари месечно за газови сметки, страната все по-често се възползва от дълговите пазари за финансиране, докато дефицитът по текущата сметка нараства дори още повече, предаде АФП.

Янукович призова Радата да работи за бъдещето на Украйна

Украинският президент Виктор Янукович призова новоизбрания украински парламент към конструктивно сътрудничество в името на бъдещето н...

Междувременно, забавянето на световната икономика излага на допълнителен риск Украйна, която е опасно зависима от износа на стомана – силно оборотна стока, която в момента страда от липса на търсене.

Страната остава белязана от опита натрупан през икономическата криза от 2008-2009, когато брутният й вътрешен продукт намаля с 15%, валутата се обезцени с 60% и отново изплуваха страхове за кредитоспособността на стратегическата държава, която представлява мост между Европейския съюз и Русия.

Партията на регионите на президента Виктор Янукович изглежда ще постигне незначително мнозинство в парламента след изборите, но дори при това положение анализаторите са склонни да се съмняват в способността му да приложи нестандартни икономически реформи.

При растеж от 5.2% през 2011 и 2.5% през първата половина на 2012 на годишна база, БВП се сви 1.2% през третото тримесечие на тази година и някои банки се опасяват, че растежът през 2012 ще бъде нулев.

ОССЕ: Демократична Украйна направи крачка назад

Наблюдателите на ОССЕ в Украйна съобщиха, че демокрацията в страната се е върнала крачка назад след парламентарните избори, на които ...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com