Вече има данни, че украинците си връщат окупирани досега селища в Херсон

11610
Вече има данни, че украинците си връщат окупирани досега селища в Херсон
Снимка: Getty Images

Ден след новината за начало на украинската контраофанзива в Херсон и за пробив в първата линия на руската армия, вече има данни, че силите на Украйна са си върнали 4 окупирани от руснаците селища в областта. Това твърди анонимен източник от украинската армия пред CNN.

„Операцията започна през нощта с масивен обстрел по руските позиции и в тила. Основната посока на атаката беше към Правдине. Ударихме пехотата им от ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна република) и те избягаха. Руският десант избяга след тях", казва източникът пред американското издание. "Вече сме освободили четири села. Първата им отбранителна линия е пробита на три места", добавя той.

Генералният щаб на украинската армия не потвърждава освобождаването на 4-те селища, но според източника те са Правдине (на 34 км северозападно от Херсон), Нова Дмитривка и Томина Балка (на около 23 км западно от Херсон) и Архангелске (на източния бряг на река Инхулец и южно от границата на Херсон и Днепропетровск). Руски военни блогъри също пишат за подобна офанзива, а руските проксита и Министерството на отбраната в Москва отричат и наричат контраатаката "пропаганда". Руското военно министерство признава за офанзива, само че според проруския канал Readovka то оповестява убити над 1200 украински военни и унищожени 48 танка плюс 46 БТР-а на атакуващите украински части. Украйна категорично не дава официална информация за операцията.

Украинският доклад за изтеглянето на 109-и полк на сепаратистката ДНР, който действа в северозападната Херсонска област, може да подсказва, че украинците са преминали река Ингулец в Архангелске. Няколко руски военни блогъри споделят съобщението на „Телеграм“ канала "Сива зона" (с около 276 000 последователи), че украинските сили са напреднали на 6 км от плацдарма си над река Ингулец и са завзели селището Сухий Ставок. Украинският бивш ръководител на Службата за външно разузнаване Николай Маломуж прави подобни заключения за освобождаването на Сухий Ставок.

Украинските власти и окупаторите в област Херсон призоваха цивилните граждани да се евакуират или да потърсят убежище в западната част на областта. Служители на украинската администрация там призоваха цивилните граждани да напуснат Херсон, за да освободят пътя на украинските сили за контраатаката, и наредиха на тези, които решат да останат, да потърсят убежище далеч от руската военна техника. Окупационните власти на Нова Каховка, където украинските сили често нанасят удари по руската военна инфраструктура, се обърнаха към цивилните граждани да потърсят убежище „поради мащабните украински удари“ на 28-29 август, обвинявайки Киев в агресия.

Зеленски: Украйна ще си върне цялата територия, окупирана от Русия (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски обеща страната му да си върне цялата територия, окупирана от Русия, предаде Франс прес.  ...

Кметът на украинския Мелитопол Иван Фьодоров заявява, че руските сили са евакуирали военната си болница в града на 29 август, което показва допълнителен страх от засилена украинска активност дори в тила на окупираните райони, пише Институтът за изучаване на войната в дневния си анализ.

Украинските сили продължиха да нанасят ракетни удари по руски складове за боеприпаси на 28 и 29 август. Началникът на военната администрация на Бериславския район Владимир Литвинов съобщи, че украинците са нанесли удари по руски пункт за съсредоточаване на работна ръка и оборудване в Бериславския машиностроителен завод, което е довело до голям пожар в завода. Говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук съобщи също, че украинските сили са нанесли удар по руски команден пункт в близост до Севернокримския канал, източно от Нова Каховка и по склад за боеприпаси в Гавриловка (на около 33 км южно от границата между Херсон и Днепропетровска област).

Че Украйна нанася тежки поражения на руснаците в южната част на страната, става ясно и от съобщението на Оперативно командване „Юг“, според което са убити 82 руски войници и са разбити 30 единици оборудване. В това число влизат танкове, гаубици, ракетни системи, самоходни оръдия и бронирани превозни средства.

Според говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби украинската контраофанзива е принудила руснаците да започнат да изтеглят ресурси от изток и да ги насочват на юг. Кърби добавя, че Русия изпитва „предизвикателства, свързани с човешките ресурси“.

Междувременно става ясно, че руската офанзива е в застой. Институтът за изучаване на войната съобщава, че руските сили са провели ограничени сухопътни нападения северно от Славянск, югоизточно от Сиверск, южно от Бахмут и в западната част на Донецка област. Те продължават да напредват около град Донецк, но не са провели нито една наземна атака в североизточната част на Харковска област. Имало е ограничено наземно нападение в северозападната част на Херсонска област.

Русия твърди, че е отблъснала украинската контраофанзива в Херсон

Руската армия заяви, че е отблъснала украински опити за офанзива в Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна, като същевременно уве...

Руснаците полагат усилия за формиране на нови батальони, привличане на още новобранци и принуждаване на наборниците да подписват военни договори. В същото време дейността на украинските партизани продължава да застрашава контрола на руските окупационни власти в окупираните територии.

Руските сили продължават обстрела по Николаевска област, обяви губернаторът Виталий Ким. На 29 август са били изстреляни 29 ракети, като първоначално се съобщаваше за двама убити, но в крайна сметка се оказа, че жертвите са 24.

Взривове е имало още в Днипро и Кривой Рог – родния град на президента Володимир Зеленски. Местни „Телеграм“ канали в двата града в Днепропетровска област съобщават за няколко едновременни експлозии късно вечерта на 29 август. Област Суми пък е била обстрелвана 43 пъти от руските сили в същия ден, като са ударени пет селища. Няма жертви и ранени, казват местните власти.

Що се отнася до Запорожие, там е имало руски ракетен удар през нощта срещу 30 август, съобщи губернаторът Олександър Старух. Все още няма данни за жертви и за повредена инфраструктура.

Вече има нови сателитни изображения от АЕЦ „Запорожие“, дело на Maxar. На тях се вижда, че са се появили 4 дупки в покрива на сграда в атомната електроцентрала, в близост до поне три руски бронетранспортьора. Русия многократно отрича, че в централата има "тежко въоръжение". Дупките в сградата се намират на почти 500 метра от един от ядрените реактори. Все още не е ясно какво е предназначението на сградата, чака се официална информация от „Енергоатом“.

ВСУ започнаха подготвителните операции по контраофанзивата, според висши американски служители

Кореспондентът на CNN Джим Шиуто твърди пред изданието, че започналата днес операция на украинските сили в Южна Украйна подготвя бойнот...

Източник: Maxar Technologies

Според високопоставен служител на отбраната на САЩ американски правителствени учени наблюдават данните от сензорите за радиация в АЕЦ „Запорожие“ и до момента не са забелязали "никакви признаци за повишени или необичайни нива на радиация". Служителят заявява, че САЩ оказват натиск върху Русия "да освободи електроцентралата и да позволи на украинците да я експлоатират спокойно".

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли призивите на международната общност да се създаде демилитаризирана зона около най-голямата атомна централа в Европа, окупирана от руснаците още през март.

ОЩЕ: Руският министър на отбраната Шойгу де факто е отстранен от поста, твърди британското военно министерство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа