Версиите за смъртта на Даря Дугина: Замесени ли са руските тайни служби?

9234
Версиите за смъртта на Даря Дугина: Замесени ли са руските тайни служби?
Снимка: Getty Images

Руските политици и пропагандатори реагираха на смъртта на Даря Дугина, дъщерята на ултранационалиста и идеолог на "новия (руски) свят" Александър Дугин, която загина при взрив на автомобила й вечерта на 20 август. В огромното си мнозинство те са убедени, че украинските власти са замесени в инцидента.

Така главният редактор на канала RT, на агенциите Sputnik и "Россия Сегодня" Маргарита Симонян призова Кремъл да удари „центровете за вземане на решения“ (визирайки военното командване на Украйна). В поредица от постове в Telegram тя поиска и "всички, които сега се подиграват със смъртта на Даша, упражняват се в сарказъм и "тролене", всички тези блогъри и активисти, да бъдат арестувани".

Лидерът на сепаратистката Донецка република Денис Пушилин също коментира инцидента, убеден, че основната цел е бил самият Дугин. "Подли злодеи! Терористите на украинския режим, опитвайки се да елиминират Александър Дугин, взривиха дъщеря му", гласи неговият пост в Telegram.

Депутатът от Държавната дума и член на проправителствената партия "Единна Русия" Александър Хинштейн в същата социална мрежа обяви, че „разкриването на това престъпление трябва да бъде въпрос на чест за руската правоохранителна система“.

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова на свой ред заяви, че "ако версията за украинската следа в убийството на Даря Дугина бъде потвърдена от компетентните органи, тогава трябва да говорим за политика на държавен тероризъм от страна на Киев“.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация бързо излезе с твърдение, че убийството на Даря Дугина е извършено от украинска гражданка по нареждане на специалните служби на Украйна.

Реакцията на Украйна

Украйна категорично отрече да е замесена. Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, увери в ефира на национален телемаратон, че Киев няма нищо общо със смъртта на Дугина. "Подчертавам, че Украйна, няма нищо общо с това, защото ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация. Още по-малко сме терористична държава“, каза той и добави, че убийството на дъщерята на Дугин е доказателство на борба за власт и влияние на различни групировки в Руската федерация.

По-късно той заяви в Twitter: "Руската пропаганда отново създава измислени светове: този път украинка и нейното 12-годишно дете "бяха назначени" за виновни за взрива на колата на пропагандистката Дугина. Изненадващо, че на мястото не откриха и "естонска виза" (визирайки твърдението на руските служби, че заподозряната се е укрила в Естония - бел.ред.). Усойниците от руските специални служби започнаха вътрешновидова война".

Украинският колумнист и публицист Сергей Висоцки пък смята, че ликвидирането на Даря Дугина е акция на руските спецслужби, "насочена към мобилизиране на собственото им население и дискредитиране на Украйна в очите на западните партньори". По думите му е изключително неефективно Украйна да използва ресурсите си в разузнаването като употреби "еднократно своя тайна агентурна клетка" в Русия, за да унищожи Дугин или още пък по-малко неговата "маргинализирана дъщеря". "Елиминирането дори на самия Дугин, който по същество е просто един брадат клоун, не решава никоя от нашите задачи в областта на осигуряването на националната сигурност", казва той, добавяйки, че използването на ресурс за подобна задача е "липса на самоуважение".

"Нашата тактика във войната (...) е насочена не към показност, а към ефективност. Ликвидирането на Дугин (и особено на маргинализираната му дъщеря) не е ефективно използване на ресурса", пише Висоцки във Facebook.

Показателно е да се отбележи, че самият Александър Дугин през март в интервю за една от италианските телевизии не пожела да отговори на въпрос какво мисли за убийствата на 139 украински деца (към онзи момент). Въпросът му зададе в ефир италианският депутат от Демократическата партия Андреа Романо, който директно го запита дали убийството на 139 украински деца е геополитика или философия. Дугин не само не си направи труда да отговори на въпроса, но дори прекъсна участието си в прякото предаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Заради признаци на тероризъм": Убиха радикализиран тийнейджър в Австралия

Съветник по национална сигурност на САЩ очаква нова украинска контраофанзива през 2025 г.

Президентът на Китай започва европейска обиколка

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа