БНБ обясни кои сметки ще се превалутират от лева в евро безплатно за гражданите

45632
БНБ обясни кои сметки ще се превалутират от лева в евро безплатно за гражданите
Снимка: БГНЕС

Процесът на автоматичното превалутиране на левовете в евро касае банковите сметки в лева (салдото по тези сметки ще се превалутира автоматично в евро по курс от 1,95583 лева към едно евро) и технически ще бъде обезпечено като функционалност в процеса на адаптиране на информационните системи на банките. От тази гледна точка банките ще могат да осигурят тази услуга безплатно за гражданите, тъй като тя е компонент от цялостните им доработки по информационните системи. Това съобщават от БНБ в рубриката си "Присъединяване към еврозоната".

Още: Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

От централната банка посочват, че евробанкнотите и евромонетите, предназначени да заменят българските банкноти и монети при приемането на еврото са оценени съответно на около 550 млн. и 880 млн. броя. 

Банкноти назаем

За първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната, като БНБ ще трябва да заплати разходите за транспорт, както и в рамките до две години трябва да възстанови на централните банки заетите банкноти.

Евромонетите ще бъдат произведени с българска национална страна съгласно одобрения вече дизайн, за което БНБ ще достави необходимите заготовки.

За изтеглянето от обращение на българските банкноти и монети от БНБ информират, че съгласно публикуваната статистика по номинали на страницата им в интернет в наличнопаричното обращение към края на февруари 2024 г. има общо 581,4 млн. броя банкноти и 3,242 млн. броя монети, които са с постоянна тенденция за увеличаване на техния брой. Оценката на теглото им е около 820 тона за банкнотите и 13 000 тона за разменните монети.

Колко ще струва?

Посочената в Доклада за цялостна предварителна оценка на въздействието на Закон за въвеждане на еврото в България сума от 492 038 000 лв. е прогнозната стойност на разходите, които се очаква да бъдат направени от БНБ, банките, финансовите институции по чл. 3а от Закона за кредитните институции (ЗКИ) и доставчиците на платежни услуги във връзка с подготовката за въвеждане на еврото, отбелязват от БНБ. От БНБ добавят, че тази стойност е ориентировъчна и е на база изчисления от самите институции, като реалните разходи могат да се различават в зависимост от конкретно възложените и извършени дейности.

Още: S&P Global Ratings с прогноза дали България ще приеме еврото от 1 януари

По отношение на поемането на тези разходи, всеки от изброените субекти, както например БНБ, е отговорен за бюджетирането и покриването им. Не е предвидено визираните 492 млн.лв. да се поемат от държавата, уточняват от централната банка.

Оценката на БНБ относно разходите за изтеглянето от обращение на българските банкноти и монети и пускането в обращение на евробанкноти и монети е извършена на база дейностите, които трябва да се извършат. Това са процесите по изтегляне от обращение на българските банкноти и монети, за пускането в обращение на евробанкнотите и евромонетите и за адаптиране на информационните системи на БНБ за работа в две валути, както и за интегриранто им към информационните системи на ЕЦБ, изискващи ежедневно предоставяне на данни за евробанкнотите и евромонетите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com