Китай е напът да прекрати монопола на Airbus и Boeing в доставките на пътнически самолети

11156
Китай е напът да прекрати монопола на Airbus и Boeing в доставките на пътнически самолети
Снимка: iStock

Китай е напът да разбие монопола на Airbus и Boeing и се надява самолетът Comac C919 да бъде първият голям пробив на външните пазари.

Произведен от Китайската корпорация за търговски самолети (Comac), пътническият самолет е рекламиран като „мечтата на една нация“ от китайския президент Си Дзинпин. Ако успее, C919 ще предложи на авиокомпаниите алтернатива на семействата Airbus A320 и Boeing 737, предава CNBC.

Все още обаче има няколко препятствия, които Comac ще трябва да преодолее, преди да може да поеме господството на френските и американските космически гиганти.

ОЩЕ: Липсата на самолети затруднява авиокомпаниите на фона на предстоящите рекордни летни пътувания

Днес по-голямата част от поръчките на C919, които могат да бъдат оборудвани с до 192 места, са от местни превозвачи и китайски компании, които отдават самолети на авиокомпании.

Снимка: iStock

GallopAir, нова базирана в Бруней авиокомпания, е първият превозвач извън Китай, който поръчва C919. Авиокомпанията е поръчала 15 C919 и 15 ARJ21, малките реактивни самолети на Comac. Авиокомпанията ще стартира в края на 2024 г. с ARJ21, според нейния главен изпълнителен директор Чам Чи.

„Като клиент и оператор на продуктите на Comac в Китай, можем да получим финансова подкрепа от китайската импортно-износна банка, а също и от централните банки“, казва Чам пред за CNBC.

Той обясни, че ще обмисли създаването на база за поддръжка, ремонт и основен ремонт на своите самолети в Бруней. „За първия и втория самолет все пак ще трябва да летим до Шанхай за MRO. След като бъдат доставени три до пет самолета, можем да започнем MRO в Бруней“, заяви той.

Снимка: iStock

Бъдещият темп на производство, особено за C919, остава под въпрос за Comac. „Това е голям въпрос, след като доставихме само четири самолета през последните няколко години“, каза Адам Каубърн, управляващ директор на Alton Aviation Consultancy, пред CNBC. „Индустриалните анализатори ще разгледат скоростта на производство, за да разберат с каква скорост ще започнат смислено да намаляват пазарния дял на Boeing и Airbus. Нашите модели прогнозират, че това още е било доста време“, казва Каубърн.

Брендън Соби, независим анализатор от Sobie Aviation каза, че стремежът на Comac е да има международни продажби, въпреки че това ще отнеме време.

ОЩЕ: Проучване: Испанците предпочитат влаковете пред самолетите

„Авиокомпаниите искат тази трета опция след Airbus и Boeing, особено предвид проблемите на Boeing наскоро“, каза той пред CNBC.

Boeing беше засегнат от множество проблеми с безопасността, особено свързани с техния Boeing 737 Max. „Все още е рано да се каже дали Comac е сериозен конкурент в дългосрочен план“, добави Брендън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com