САЩ с нови стратегии как да обезкърви икономически Русия

6393
САЩ с нови стратегии как да обезкърви икономически Русия
Снимка: Getty images

Администрацията на Джо Байдън е готова да блокира напълно възможността на Русия да плаща на американските притежатели на облигации след изтичането на крайния срок следващата седмица. Това е ход, който означава, че Москва няма да може да извършва плащания по външния си дълг, и ще доближи Кремъл до ръба на фалита, пише Bloomberg.

Според източници на американското издание се очаква Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите да остави временното изключение да изтече и няма да го поднови след 25 май. Този общ лиценз беше издаден малко след като САЩ наложиха санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна през февруари. Той даде на Кремъл възможност да избегне неплатежоспособността по държавния си дълг.

Прекратяването на споразумението може да се окаже последната стъпка в сагата с дълга на Русия. Досега тя успяваше да извърши всички свои плащания към кредиторите, промъквайки се през санкциите. В това число влиза и случаят от май, когато имаше блокирани плащания, но в крайна сметка те бяха разрешени, след като Москва използва вътрешните си доларови резерви. Сега обаче не е ясно как Кремъл ще се измъкне.

Руското финансово министерство: Западът ни води към изкуствен фалит

Руското министерство на финансите обвини в понеделник чуждите държави, че искат да принудят Русия да обяви "изкуствен фалит" с безпреце...

Някои служители на Министерството на финансите на САЩ твърдяха, че ако се позволи на Русия да продължава да плаща дълга си, това ще пренасочи средствата ѝ, планирани за закупуването на оръжия и финансирането на „военни операции“ в Украйна. Но администрацията е взела решение да не удължава срока на освобождаването (б.а. – общ лиценз 9А) като начин за поддържане на финансовия натиск върху Москва, пише Bloomberg. От Белия дом и от финансовото министерство на САЩ все още няма официален коментар.

"Това е интересна тема", казва Матю Вогъл - ръководител на отдел във FIM Partners. „Този ход би поставил Русия в положение на длъжник, който отчаяно се опитва да извърши плащания, но не му е позволено да го направи".

Общ лиценз 9А "разрешава на американски лица да получават лихви, дивиденти или плащания на падеж по дълг или собствен капитал на Централната банка на Руската федерация, Националния фонд за благосъстояние на Русия и Министерството на финансите на Руската федерация до 12:01 ч. източно американско време на 25 май 2022 г. След тази дата американските лица ще се нуждаят от специален лиценз, за да продължат да получават такива плащания.

Следващите плащания по дълга на Москва ще бъдат извършени на 27 май по чуждестранни облигации с падеж през 2026 г. и 2036 г. Първите са деноминирани в долари, но позволяват плащане в евро, швейцарски франкове или лири стерлинги, както и лихвени плащания в долари по сметки в Швейцария, Великобритания или ЕС. Деноминираната в евро облигация за 2036 г. има допълнителна клауза, която позволява плащане в рубли.

Руски професор: Украйна разобличи "величието" на Русия, Москва е слаба и жалка

„Войната се проточи дълго и това само по себе си е поражение за руснаците. Твърде малко уроци бяха научени от разпадането на Съве...

Но като се има предвид, че решението на САЩ на практика не позволява на американските инвеститори да получават пари от Москва, тези клаузи може да не са достатъчни, за да позволят на Русия да заобиколи по-строгите ограничения. Ако Русия все пак намери изход, следващият превод, предвиждащ плащане в долари, е на 24 юни, когато настъпва падежът на лихвата по суверенна облигация за 2028 г. Като цяло, до края на юни Русия е изправена пред плащане на облигации в чуждестранна валута на стойност над 490 млн. долара, дължими на кредиторите.

Междувременно САЩ готви още един икономически удар по Русия с предложение към ЕС да наложи вносни мита върху руския петрол заедно с планираното поетапно петролно ембарго. Концепцията за митата ще бъде представена като "по-бърза алтернатива на ембаргото" по време на срещата на финансовите лидери на страните от Г-7 тази седмица, съобщават пред американските медии представители на финансовото министерство на САЩ.

Самата ръководителка на ведомството Джанет Йелън заяви, че е обсъдила редица опции за икономически мерки срещу Москва заедно с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя каза, че ембаргото и митата са „две неща, които могат да бъдат комбинирани“.

Още на 4 май Европейската комисия направи предложение за забрана на руския суров петрол с гратисен период от 6 месеца след въвеждане на правилото, а след края на 2022 е предвидено да се преустанови и вносът на рафинирани горива. Унгария обаче налага вето върху решението и именно това е най-голямата пречка за въвеждането на ограниченията срещу Кремъл.

За да бъдат въведени, санкциите трябва да бъдат подкрепени от 27-те държави членки. Унгария и Словакия получиха разрешение за изключение от ембаргото до края на 2024 г., а Чехия – до юни 2024 г. Кирил Петков и Асен Василев заговориха, че и България ще получи изключение, но засега няма официална информация от ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com