Всички турски банки спират руската платежна система "Мир"

3326
Всички турски банки спират руската платежна система "Мир"
Снимка: iStock/Guliver

Три турски държавни банки планират да излязат от руската платежна система "Мир" заради предупрежденията на САЩ за налагане на санкции. Това съобщи първо Bloomberg, като се позова на неназован високопоставен турски служител, а новината бе потвърдена от "Ройтерс".

В сряда турският телевизионен оператор NTV съобщи, че в Турция не са останали банки, които да приемат "Мир".

САЩ призоваха гражданите си незабавно да напуснат Русия

Посолството на САЩ в Москва призова своите граждани да напуснат Русия незабавно, докато "все още има възможност" за това. Това беше съо...

Според Bloomberg - Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankası и Turkiye Vakıflar Bankasi планират да спрат да обработват плащания, използващи "Мир", след подобни решения на две от големите частни банки в Турция миналата седмица.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди алтернативите на "Мир" с висшите си финансови служители, които също така проведоха дискусии с руските си колеги. До момента Ердоган не се е присъединил към западните санкции заради руската инвазия в Украйна и е се позиционира като посредник за мир.

Отстраняването на "Мир" бележи едва доловима промяна в неутралната му позиция след пътуването на президента на Турция до САЩ за Общото събрание на ООН.

ОЩЕ: Ердоган: Земите, които бяха завладени, ще бъдат върнати на Украйна

Очаква се Турция, която е популярна дестинация за руснаците, бягащи от войната в Украйна и от мобилизацията, да обяви официално решение относно картите "Мир" още тази седмица.

Колко пари загуби Русия от войната в Украйна?

Санкциите срещу Русия са нанесли значителни щети на финансовата система на страната. Това признават дори в Кремъл, където наскоро са из...

След новината Кремъл разкритикува Вашингтон за това, че оказва натиск върху турските банки да спрат да обработват плащания с банковите карти. "Ясно е, че банките и икономическите оператори са подложени на възможно най-силен натиск от страна на САЩ и са заплашени от вторични санкции върху банковата система. И това решение, разбира се, беше взето под този безпрецедентен натиск", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ОЩЕ: Заради страх от вторични санкции: Китай нанесе удар по руските банки

Смята се, че повече от половината от населението на Русия има карта "Мир", която Русия започна да разработва през 2015 г., за да заобиколи западните санкции.

Някои банки в други приятелски настроени към Русия държави, включително Казахстан, Узбекистан и Таджикистан, също преустановиха използването на "Мир". Армения, Беларус, Киргизстан, Виетнам и Южна Корея остават малкото държави, които все още приемат картите.

Преустановяването на дейността на "Мир" ограничава възможността на руските граждани в чужбина да извършват безконтактни трансакции, след като западните санкции направиха неизползваеми техните карти, издадени от Visa и Mastercard.

WSJ: Руски милиардер готов да плати на Украйна 1 милиард долара за сваляне на санкциите

Руският бизнесмен Михаил Фридман предлага да прехвърли 1 милиард долара от личното си състояние на украинския клон на "Алфа Банк", чийт...

През този месец Министерството на финансите на САЩ предупреди банките извън САЩ, че работата с "Мир" означава поет риск да се подкрепят "усилията на Русия да заобиколи американските санкции".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com