Заради страх от вторични санкции: Китай нанесе удар по руските банки

21151
Заради страх от вторични санкции: Китай нанесе удар по руските банки
Снимка: Getty Images

Китай вече ясно показа, че се страхува от така наречените вторични западни санкции срещу Русия. Най-голямата китайска платежна система UnionPay отряза досъпа на карти, издадени от санкционирани руски банки, съобщи РБК в петък, цитирайки източници от финансовата индустрия.

С карти UnionPay на чуждестранни банки вече не може да се плаща в търговски обекти, използващи ПОС-терминали на банки под санкции, пише руското издание.

САЩ забрани на Nvidia и AMD да изнасят чипове за Китай

Nvidia и AMD, два от най-големите производители на полупроводници в САЩ, са получили нареждане от американски служители в сряда да спра...

Търсенето на карти UnionPay в Русия нарасна след напускането на Visa и Mastercard в резултат от нахлуването на войските на Владимир Путин в Украйна. Впоследствие редица големи руски банки обявиха плановете си да издават карти именно чрез китайската UnionPay, която има слабо международно присъствие.

UnionPay остава единствената международна платежна система, която продължава да функционира в Русия.

"UnionPay ограничи партньорствата за придобиване и издаване на карти със санкционирани банки по своя инициатива", цитира РБК неназован източник от платежния сектор. "По-специално, приемането на карти на UnionPay беше ограничено чрез устно уведомление“.

Източник от банковия сектор обяснява неофициалната забрана със страхове от вторични санкции, като твърди, че картите UnionPay са спрели да работят за руснаци още през пролетта. UnionPay отказа да си сътрудничи с най-големия руски кредитор - държавната Сбербанк, и преустанови преговорите с други финансови институции от страх да не си навлече вторични санкции, съобщи РБК още през април.

Русия изнася все повече ток за Китай, но не може да компенсира загубата на европейския пазар

На фона на необичайно високите температури и недостигът на енергия, Китай увеличава доставките на електроенергия от Русия. Макар и да с...

Оттогава руснаците, които са получили карти UnionPay от руски банки, съобщават за трудности при извършване на плащания в САЩ, Израел, Европа, Азия и Близкия изток.

От РБК твърдят, че не можело да се говори за „някакви значителни загуби“. Цитиран е източник, който уточнява, че поради ограниченията на UnionPay някои магазини се прехвърлят към несанкционирани банки, "но като цяло това няма да се отрази по никакъв начин на преразпределението на пазара“. Видно е обаче, че проблемите не са никак незначителни.

Китай не се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната ѝ в Украйна, като Си Дзинпин и Владимир Путин само засилиха партньорството си – последният знак за това са общите военни учения. Въпреки че увеличава и количеството енергия, което купува от Москва, Пекин до голяма степен се съобразява със западните санкции. Според официални данни китайците намаляват износа на автомобили, смартфони и други стоки за Русия.

Вторичните санкции са важен инструмент за Запада – САЩ използваше точно такива мерки, за да ограничи износа на Иран в опит да възпрепятства ядрената програма на Техеран.

Съгласно най-строгите западни санкции сред блокираните руски банки са Сбербанк, ВТБ, Алфа-Банк и Промсвязбанк. По последни данни на Nilson Report в края на 2021 г. Сбербанк заема първо място в Европа по брой обработени трансакции - 27 млрд. плащания за 281 млрд. долара. ВТБ е на 17-то място, Алфа-Банк е на 35-то, а Промсвязбанк - 44-то. В списъка със санкции са включени още Откритие и Совкомбанк.

Citigroup прекратява банковия си бизнес в Русия

Американската инвестиционна банка Citigroup обяви в четвъртък, че ще прекрати своя потребителски и местен търговски банков бизнес в Рус...

Рейтингът на Nilson включва и Газпромбанк (29-то място), но тя е подложена само на секторни санкции от ЕС и САЩ. Те са по-меки от блокиращите санкции, налагат забрана за предоставяне на дългосрочно финансиране и не предвиждат блокиране на активи и операции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com