Пет причини защо Борусия Дортмунд може да спечели Бундеслигата

986
Пет причини защо Борусия Дортмунд може да спечели Бундеслигата
Снимка: Getty Images

Изминаха 11 години откакто Борусия Дортмунд спечели последната си титла в Бундеслигата. Сега тимът е лидер в класирането и няма никакво намерение да остави Сребърната салатиера да му се изплъзне между пръстите в края на сезона. Със сигурност ни очаква страхотен завършек на сезон 2022/23 в Германия с оставащи едва 5 мача до финала. Ето и петте причини на „Bundesliga.com” защо Дортмунд ще вдигне титлата в края на май.

Всичко е в техни ръце

Това е едно от най-старите клишета във футбола, но това не означава, че не е истина. Дортмунд влиза в последните пет мача от сезона с една точка пред Байерн. Това означава, че те трябва да спечелят и петте срещи, за да са шампиони. Преднината на Борусия пред големия съперник е малка, но „жълто-черните“ има защо да са позитивно настроени.

Борусия Дортмунд

Само веднъж в последните 20 сезона отборът, който е на върха в класирането в 30-ия кръг не успява да спечели Сребърната салатиера. Това се случи през сезон 2006/2007, когато Щутгарт изпревари Шалке. Последните три пъти, в които Борусия бе в това положение винаги печелеше титлата.

Формата на тима

Няма по-хубаво чувство от това отборът да има инерция и самочувствие в края на сезона. В момента в Дортмунд имат и от двете в изобилие. Те стартираха 2023-та по невероятен начин, като, между януари и началото на март, спечелиха 10 поредни победи във всички турнири. Ясно е, че тази форма не може да се поддържа вечно, но фактът, че в последните три мача Борусия няма загуба, а за сметка на това тимът е вкарал девет гола подсказва, че те отново са в отлично състояние и то в най-точното време.

Борусия Дортмунд Байерн Мюнхен

От началото на 2023 година „вестфалци“ са спечелили 10 точки повече от Байерн. Освен това са вкарали повече голове от всеки друг отбор – 41. Ефикасността пък значително се подобри през втората половина на сезона. Ситуацията при баварците пък е коренно различна. Байерн не успя да спечели четири поредни мача в първенството – нещо, което се случва за първи път от четири години. Те също така не успяха да вкарат повече от един гол в последните шест мача във всички турнири.

Благоприятна програма

Всеки мач до края на сезона ще бъде една малка крачка към постигането на мечтата на Борусия. Затова и всичко около предстоящите срещи е жизненоважно. Последните 5 двубоя на Дортмунд изглеждат лесни за спечелване, поне на хартия. Причината е, че само два от съперниците се намират в горната половина на таблицата, а нито един не е в Топ 6.

Първо предстои мач с Бохум, а след това домакинства на Волфсбург и Гладбах, които са доста непостоянни. Следва гостуване на Аугсбург, а в последния кръг е домакинството на Майнц. Фактът, че Борусия има три мача на свой терен до края е голям плюс за тима. Все пак те са най-добрите показатели у дома – 12 победи от 14 мача на „Сигнал Идуна Парк“.

Младежка енергия смесена с опит

Има нещо специално в състава на Борусия Дортмунд. Попадението на Джовани Рейна срещу Щутгарт в 28-ия кръг бе 13-ят гол вкаран от резерва през този сезон – повече от всеки друг отбор. Байерн например има само шест отбелязани попадения от резервни състезатели. Рейна пък е един от петимата футболисти под 21 години, които се разписват през сезона.

Безстрашието на младите със сигурност е фактор за успеха на Борусия, като освен Рейна в състава са още Белингам, Адейеми, Мукоко и Байноу-Гитънс – всички под 21 години. Всички те попиват от опита на по-възрастните. Марко Ройс и Матс Хумелс са само двама от футболистите на Дортмунд с невероятен опит и именно те могат да се окажат с много важна роля в битката за титлата.

Един Терзич: Клоп версия 2.0

Какво да кажем за млад и енергичен треньор водещ Дортмунд към титлата, който по този начин ще разбие сърцето на Байерн? През 2011 и 2012 все още непознатият Юрген Клоп сбъдна мечтите на „жълто-черните“. Едно десетилетие по-късно Терзич е готов да поеме волана от Клоп. Младият специалист водеше младежките тимове в Борусия докато именитият му колега бе начело и сега е нормално да гледа с възхищение към мениджъра на Ливърпул.

Един Терзич

Докато Клоп обича отборът му да играе „хеви метъл футбол“, Терзич е позволил на футболистите си да говорят на терена. Борусия има невероятен избор от атакуващи таланти, като до момента са отбелязани 66 гола в Бундеслигата – повече от попаденията и при двете титли на Клоп. Самият Терзич пък се доказа като мотиватор и човек, който може да взима правилните решения в точното време. С няколко думи – Терзич и Дортмунд имат всички предпоставки да вземат титлата в Германия, нещо което сега изглежда като тяхна съдба.

В последния кръг Борусия разби Айнтрахт Франкфурт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Резерви измъкнаха Юве срещу Болоня в последните минути на 6-голов трилър (ВИДЕО)

Forbes: Кои са най-високоплатените спортисти през 2024 година?

Само един от Ливърпул НЕ аплодира Клоп в прощалния му шпалир (ВИДЕО)

Десподов обяви титлата с ПАОК за №1 в кариерата му

ВИДЕО: Клоп накара „Анфийлд“ да запее името на наследника си в Ливърпул

10 от Рома удариха Дженоа, Интер се спаси в края срещу Лацио (ВИДЕО)

Кирил Десподов и ПАОК са шампиони на Гърция! (ВИДЕО)

Реал Мадрид и Виляреал сътвориха 8-голово шоу, Барса си гарантира среброто (ВИДЕО)

10 от Фенербахче подчиниха Галатасарай и запазиха интригата за титлата в Турция (ВИДЕО)

Юрген Клоп се сбогува победоносно с Ливърпул, Челси оформи топ 6 във Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят