5 мощни тоника за градината, които лесно да направите сами

16283
5 мощни тоника за градината, които лесно да направите сами
Снимка: jwvein / Pixabay

Растенията се нуждаят от хранителни вещества, за да растат, да процъфтяват и да произвеждат. Можете да намерите всички видове торове и растителни хранителни продукти онлайн или във вашия магазин. Но течният тор за растенията е лесен за приготвяне у дома.

Още: 5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

Органичните торове са много по-щадящи околната среда от химическите торове и могат да бъдат направени с помощта на съставки, лесно достъпни във вашата кухня и градина.

Тези течни растителни тоници са мощни, органични и не струват почти нищо.

Защо да правим течен тор за растенията?

Торовете се предлагат в две основни форми: гранулирани и течни. Гранулираните торове съдържат смес от отделни частици, приложени на нивото на почвата или смесени в почвата. Течните торове са хранителни вещества, разтворени във вода, които могат да се пръскат върху почвата или директно върху растенията.

Течните торове стават все по-популярни поради няколко причини:

  • Течностите се нанасят по-лесно и действат по-бързо от гранулираните продукти.
  • Течните торове могат да се прилагат по-равномерно.
  • Течностите работят добре за подхранване на разсад и нови растения и могат да се прилагат и за подсилване в средата на сезона.
  • Гранулираните продукти създават области с високо съдържание на сол, които корените често избягват. Течностите не причиняват този проблем.
  • Течните торове за растения са особено полезни за нови разсад и саксийни растения. Те могат също така да осигурят тласък за растенията през ранна пролет и през целия вегетационен период.

    Съставки и хранителни вещества

    Торовете осигуряват три основни хранителни вещества за растенията: азот за растежа на листата, фосфор за растежа на корените и калий за цъфтежа и плододаването. Растенията също се нуждаят от много микроелементи, като желязо, мед и манган.

    Домашно приготвеният течен тор не може да ви даде същата прецизност на хранителните вещества като закупен от магазина тор, но можете да манипулирате съотношенията до известна степен чрез избора на съставки:

  • Азот – оборски тор, плевели, окосена трева, черен оман, коприва
  • Фосфор – бананови кори, черен оман
  • Калий – бананови кори, глухарче, коприва, черен оман, пореч, лук, хвощ, цикория
  • 5 рецепти „Направи си сам“ тоник за растения

    Домашно приготвените течни растителни торове – известни още като растителни тоници или компостен чай – са лесни за приготвяне и ви позволяват да извлечете повече от органичните отпадъци.

    Въпреки че не можете да получите точната хранителна смес от продукт, закупен от магазина, можете да манипулирате тези тоници, за да подчертаете едно или повече хранителни вещества.

    Ето няколко лесни рецепти, които да опитате:

    ЧАЙ ОТ ПЛЕВЕЛИ

    Чаят от плевели е богат тор, който извлича хранителните вещества от плевелите, без семената. Използвайте тази основна рецепта, за да направите тоник за всяка употреба в градината или за стайни растения и разсад:

  • Добавете плевели в кофа.
  • Когато кофата е наполовина пълна с плевели, добавете вода, за предпочитане дъждовна.
  • Покрийте кофата с мрежа, за да предпазите комарите от снасяне на яйца във водата.
  • Оставете кофата да престои няколко дни или няколко седмици, за да се запари.
  • Прецедете плевелите и използвайте течността като тор.
  • Изхвърлете плевелите или ги добавете към вашата компостна купчина.
  • Това прави добър общ тор с всякакви смеси от плевели. Добавете определени плевели в по-високи концентрации, за да промените съдържанието на хранителни вещества. Прилагайте го не повече от две седмици.

    КОМПОСТЕН ЧАЙ

    Ако компостирате дворни и кухненски отпадъци, имате отличен стартер за течен тор. Компостът осигурява широка гама от хранителни вещества, но в твърда форма трябва да се смеси с почвата. Направете чай от компост за течен тор, който можете да използвате по всяко време, за да стимулирате здравето и растежа на растенията.

    Първо отстранете всички по-големи парчета отпадъци от компоста, които не са се разградили напълно. Използвайте добре разложената материя и я добавете в кофа, докато се напълни около една трета. Напълнете кофата до края с вода и я оставете да престои една или две седмици.

    Прецедете сместа и използвайте течността за поливане на растения. Най-добре е да използвате сместа веднага след като я прецедите, но можете да направите повече през целия вегетационен период, като я прилагате на всеки две седмици.

    ЧАЙ ОТ ТОР

    Ако имате селскостопански животни, направете чай от оборски тор за голямо увеличение на азота. Имайте предвид, че твърде много азот може да бъде проблем, особено за цъфтящи или плодни растения. Излишъкът от азот насърчава растежа на листата над цветята. Използвайте този чай, ако знаете, че вашите растения се нуждаят от повече азот или за да подхраните тези, които отглеждате за листа.

    Напълнете една трета от кофа или друг съд с тор и напълнете с вода. Оставете да престои няколко дни, като разбърквате всеки ден. Прецедете чая или оставете тора да се утаи на дъното и излейте течността, за да я използвате. Разредете чая, ако е необходимо. Цветът трябва да е подобен на студен чай, или ще бъде твърде силен. Нанасяйте върху растенията всяка седмица или две.

    Можете да използвате отпадъци от кокошки, патици, гъски, зайци, коне, крави или овце, за да направите чай от тор. Не използвайте тор от котки, кучета или други месоядни животни, тъй като този вид отпадъци може да съдържат вредни патогени.

    ТОНИК С БАНАНОВА КОРА

    Лесен начин да използвате повторно банановите кори в градината: дръжте кана или буркан с вода в хладилника и добавяйте корите си към нея, когато ядете банани. Ниската температура ще им попречи да станат прекалено вонящи. След около седмица прецедете сместа, за да получите богат на калий чай.

    Използвайте го, за да стимулирате цъфтежа и производството на плодове при растения като домати, чушки и тиква. Прилагайте го върху разсад и върху растения на всеки две седмици през целия вегетационен период.

    Можете също така да компостирате бананови кори, за да обогатите своя домашен компост.

    ТОНИК ОТ ЯЙЧЕНИ ЧЕРУПКИ

    Чаят, приготвен от яйчени черупки, осигурява калций, микроелемент, който е полезен за много растения. Използвайте този тоник във вашата зеленчукова градина, за да насърчите здравословния растеж и да предотвратите гниенето на края на цветовете.

    Още: 6 задачи в градината, които трябва да свършите преди юни

    За да направите калциев тор, сварете 10 до 12 празни и чисти черупки от яйца в галон вода. Отстранете сместа от котлона и я оставете да престои 24 часа или повече. Прецедете сместа и използвайте течността за поливане на вашите растения. Можете също да използвате водата, останала от приготвянето на твърдо сварени яйца, стига да не осолявате водата.

    Домашният течен тор за растения е лесен за приготвяне, дава втори живот на отпадъците от двора и кухнята и е от полза за отглеждането на растения. Направете и използвайте тоници според нуждите през пролетта, през лятото и целогодишно за саксийни стайни растения.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ГРАДИНАРСТВО:

    Как да се отървете от плевелите без химия

    Кои растения НЕ обичат кисела почва?

    Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

    Как да предпазим картофите от струпясване?

    С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

    2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

    Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

    Кога да засадите боб?

    С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

    Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com