Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

20 май 2024, 21:11 часа

Въпреки че основно се обсъжда агресивното поведение при момчетата и мъжете, вероятно заради факта, че като по-силни физически агресията им е по-осезаема, тъй като е основно физическа, момичетата са не по-малко склонни към агресия.

Нещо повече – през последните две десетилетия нивата на агресивно поведение са се увеличили непропорционално при момичетата в сравнение с тези при момчетата, като зачестиха и публично оповестените случаи на агресия между ученички у нас, на които ставаме все по-често свидетели. Статистическите данни сочат безпрецедентно увеличение на процента на насилствени престъпления, извършени от момичета, което е тревожна и озадачаваща тенденция. 

Защо се случва това, защо нежният пол, който би трябвало да проявява грижовност, емпатия, съпричастност, финес, елегантност, се откроява с не по-малко агресивно поведение от господата и какви фактори обуславят агресивно поведение при  жените? Идентифицирането на причините за агресивно поведение при жените би  помогнало за въздействие и недопускане на агресия от страна на нежния пол.  Вижте какво отключва агресията при дамите.

Агресивно поведение при жените – как да го познаем?

Физическото насилие далеч не е единствената съществуваща форма на агресия. Тя е най-видимата, но психическото здраве е не по-малко важно от физическото, а то е сериозно застрашено от различни форми на агресия, които нараняват другите чрез социално изключване, публично унижение и лично отхвърляне и далеч не са с по-малко последствия от физическата агресия.

Те са по-трудни за разпознаване и освен ако не ярки като например няколко момичета да публикуват унизителни снимки на друго в социалните мрежи, можем да пропуснем и да не познаем агресията. Останало неразпознато в ранна възраст, агресивното поведение се превръща в начин на взаимодействие с околните и в много сфери в живота, което е крайно нежелателно. Това прави умението родителите да разпознават агресивното поведение, дори когато говорим за пасивна агресия, за словесна агресия, а не оставящите видими следи физическа, от ключово значение за бъдещото развитие на детето и превръщането му в осъзната личност.

Агресия, ниско самочувствие и други последствия от номофобията - телефонната зависимост

Разпознаването на агресията при момичетата е важно и за родителите и настойниците на жертвите, тъй като не са изключени депресия, ниско самочувствие и самооценка, развитие на психически проблеми и дори опити за посегателство над собствения живот. Знаем, че звучи страшно и именно  това прави темата толкова значима.

Агресивно поведение при жените – какво го причинява?

Откривайки причините, факторите, ситуациите, залегнали в основата на агресията при дамите, ще  успеем по-лесно да моделираме поведението им, да насочваме гнева в правилна посока и да не  допускаме нито грозна  словесна агресия, нито физическа такава, която макар да изглежда понякога смешна отстрани със скубането на косите, е сериозно предизвикателство, с което трябва да се справим. Основните сред тези причини са:

-          Малтретиране и травма

Данните красноречиво сочат, че сред жените, които се изправят на съд заради агресия и свързаните с нея последствия, масово се наблюдава травма от детството или младежките години. Едно проучване в края на миналия век сочи, че над 70% от момичетата, насочени към консултация на психичното здраве след проявена агресия, са преживели поне една, а по-често множество, форми на насилие.

Така че, когато се чудите какво отключва най-често агресивно поведение при жените, може да имате предвид, че агресията ражда агресия. За жалост жертвите на агресия научават погрешно, че  насилието и връзките вървят ръка за ръка и на по-късен етап в живота си прилагат наученото – агресивни са към семейство, приятели, съпруг и деца. Често тези агресивни дами, станали жертва на агресия в миналото, страдат от недиагностицирано и нелекувано посттравматично стресово разстройство.

-          Наследственост

Тук визираме най-вече ситуациите, при които децата на престъпниците стават агресивни и престъпници. Те попиват този модел на поведение и взаимодействие от родителите си от най-ранна възраст, поради което израстват като агресивни възрастни. Учените спорят дали гените са пряко отговорни и децата на агресорите стават агресивни, защото носят същите гени, или просто попиват неправилното поведение на родителите си. Генетично заложено или не, агресивното поведение при жените, израснали в подобни семейства, е често явление.

Какво отключва агресията при пиене?

-          Грешки във възпитанието и социализирането

Ако родителите учат момичетата си да успяват на всяка цена, да бъдат независими от малки и сами да определят пътя и живота си, е възможно да изпуснат онези сигнали за проблем, изискващи намесата им. Така, когато разберат какво се случва, обикновено е късно за противодействие.

-          Ранно сексуално съзряване

Не съвсем очаквано, поради липсата на връзка на пръв поглед между секса и агресията, често агресивно поведение при жените се наблюдава при дами, които са ранно съзрели сексуално. Вероятно попадането на неподходящи партньори, проявяващи агресия, е онова, което в случая може да обясни защо ранното съзряване води до късни прояви на агресия при дамите.

Не толерирайте агресията и не си затваряйте очите за нея. Тя поражда опасности за здравето и живота.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес