Колко време е необходимо на домата, за да узрее?

19519
Колко време е необходимо на домата, за да узрее?
Снимка: Pixabay

Изчетохте всеки ред информация за отглеждане на домати в градината, водихте си стриктно записки, черпейки от опита на съседите, закупихте всички препарати против болести и вредители, които ви препоръчаха в агроаптеката, вложихте много усилия и старание в отглеждането на разсада, пикирането му в кофички и преместването му в градината. Поздравления. Не е време за почивка обаче.

Градинарите нямат такава, растенията са живи същества и също като нас се нуждаят от системни грижи до обирането на реколтата, когато доматите узреят. Логично е въпросът, който си задавате, да е колко време е необходимо на домата, за да узрее, тъй като той ще ви посочи и колко време ще трябва да съобразявате делника и празника си, почивките и пътуванията с червените съкровища в градината, ако не искате трудът ви да е бил напразен и реколтата да остане мираж.

Подозираме, че отговорът на въпроса колко време е необходимо на домата, за да узрее, няма да ви хареса, но пък на финала, когато откъснете ароматните домати, чиито вкус вълнува небцето и е несравним с всичко, което сте вкусвали от магазина, ще разберете, че си е струвало и че и грижите, и времето, и трудът, и жертвите не са били напразни.

Колко време е необходимо на домата, за да узрее?

Бързаме да ви кажем, че това зависи от сорта, от мястото на отглеждане и няма фиксирана цифра, която да е отговор на въпроса, но все пак има интервал, който да ви послужи като ориентир. Между 2 и 3 месеца, 70-80 дни според сорта, са нужни на домата от семката до узрелия плод, който да откъснете с ръцете си и да му се насладите.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

От момента, в който преместите готовия разсад, който сте пикирали в кофички, в градината на постоянното място, отредено на доматите, до момента, в който ще ги берете зрели и ароматни, минават около 50 дни, така че след като свършите цялата работа по разсада, ще трябва да се въоръжите с търпение, да намерите сили и време и да се съобразите с това, че в градината ви има растения, разчитащи на вашите грижи, за да се насладите на доматите около 2 месеца по-късно.

Тези два месеца далеч не са по-малко важни за крайния резултат от усилията ви, за реколтата. Важно е да знаете как правилно да се грижите за доматите, засадени в почвата, от какви количества влага се нуждаят, как и с какво се подхранват, как да разпознаете първите симптоми на заболяванията по доматите и как да ги лекувате. Всичко това е цяла наука, много труд и грижи, които може да изплашат начинаещите градинари, отглеждащи за първи път домати и неопитни по темата, но няма защо да се притеснявате. Щом сте стигнали до  тук и до въпроса колко време е необходимо на домата, за да узрее, част от трудностите и дългия път от семката до домата, е извървян.

Успокоително е, че има сортове, които плододават по-рано и по-бързо. Някои млади доматени растения може да започнат да цъфтят, докато са още в разсадника, така че месеците, които ви посочваме, са само ориентировъчни и те далеч не означават, че ще се насладите на доматите си чак след 3 месеца. А има ли как да забързате процеса? Как по-бързо да узреят доматите на нетърпеливите да ги вкусят?

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Съвети за по-бързо зреене на доматите

Логичен въпрос на научилите колко време ще трябва да продължат да се грижат за доматите, преди да могат да се насладят на вкуса им, е може ли да забързат този процес и доматите да узреят по-бързо. Вижте тези трикове, които прилагат някои градинари.

  • Обирането на домати, които са още ненапълно узрели, ускорява процеса на зреене на останалите върху корена.
  • Отрязването на листата на доматите от долу чак до първите плодове помага да зреят по-бързо, тъй като вместо да се грижат за излишните листа, доматите насочват усилията си към плодовете си. Този съвет е валиден за високите сортове домати, а при ниските някои градинари постепенно премахват всички листа, за да забързат процеса. Това обаче не е добра идея за доматите, отглеждани в по-топлите части на страната, тъй като в жегите листата са необходими за пазене на сянка на доматите, поради което правилото рязане на листата е до първата четка.
  • Сред съветите на градинарите за по-бързо узряване на доматите, е пръскането им с йод. Напълно безвредно е, дезинфекцира, а като бонус йодът предпазва и от заболявания.
  • Пробвайте силата на разтвора от пепел – 1 чаша пепел на 10 литра вода и доматите ви ще зреят значително по-бързо от очакваното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

НЕ изхвърляйте плевелите - ето как се прави тор от тях

Белият тор, който предпазва доматите от мана

Бабиният лек срещу листни въшки и мана в градината

Туртите ще са пълни с цветя цяло лято, ако ги полеете с ТОВА

Листни въшки по пипера - най-добрите бабини рецепти

Торене на ягодите - 5 правила, които НЕ трябва да забравяте

Торене със сода - кога е вредно

Къде е най-добре да засадите пипера - на слънце или на сянка

Торене на доматите по време на цъфтежа - кои са най-добрите торове

Напръскайте доматите с тази смес и ще забравите за брашнестата мана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com