Ето как хитрите градинари предпазват реколтата от киселинен дъжд - лесен трик!

19913
Ето как хитрите градинари предпазват реколтата от киселинен дъжд - лесен трик!
Снимка: Getty Images

Понятието „киселинен дъжд“ се появява през ХІХ век, когато светът осъзнал, че химическият състав на валежите се влияе от обема и честотата им, изгарянето на въглища, разлагането на органични вещества, посоката на вятъра и близостта до морето.

Но едва в началото на ХХ век започнало да се наблюдава значително повишаване на киселинността на дъждовете в няколко региона на света. Феноменът се свързва с наличието на киселини във водата от разлагането на вещества, използвани в промишлени процеси и генерирани от изгарянето на горива. Поради това фермерите трябва да удвоят вниманието си, за да предотвратят евентуални щети на полето след появата на този феномен.

Какво е киселинен дъжд?

С термина „киселинен дъжд“ се описва всяка форма на валежи, съдържащи високи степени азотна и сярна киселина. Този феномен може да се появи и под формата на сняг, мъгла и малки парчета сух материал, които се отлагат по земята. Нормалният дъжд е леко кисел, с pH=5,6, а киселинните дъждове обикновено имат по-ниско pH - между 4,2 и 4,4.

Феноменът може да „пътува“ на големи разстояния в атмосферата: не само между държави, но и от континент на континент. Валежите понякога се случват на много километри от източника на замърсяване, но където и да паднат, те могат да имат сериозно въздействие върху почвата, растенията, сградите и водата.

Защо бабите ни след дъжд пръскаха растенията с оцет?

Кое причинява киселината в дъжда?

Киселинните дъждове може да бъдат причинени от отделянето на химикали от гниеща растителност и изригващи вулкани. Повечето киселинни дъждове обаче са функция, резултат от човешки дейности. Най-големите източници на вещества, които предизвикват това явления, са въглищните електроцентрали, промишлеността и автомобилите.

Когато човешките дейности горят изкопаеми горива, в атмосферата се отделят азотни окиси и серен двуокис. Тези замърсители на въздуха взаимодействат с кислород, вода и други вещества, като образуват сярна и азотна киселина. Когато вали, киселинността тече по повърхността, попада във водните системи и прониква в почвата.

Ефект върху земеделието

Киселинният дъжд променя pH на почвата, засягайки културите по различни начини. Младите растения без корени или с малки корени са по-склонни да изпитват това вредно влияние. В такива случаи излишната киселина разтваря субстрата в почвата, което води до ерозия и премахване на основните хранителни вещества и минерали за растежа на растенията.

Културите в планинските райони са най-засегнати от по-големи количества киселинни облаци и мъгла. Киселинността инфилтрира в почвата алуминий, което затруднява растенията да събират вода. Разтваря и хранителни вещества като магнезий и калций, които дават на растенията имунитет да се борят с инфекции и насекоми.

Капките киселинен дъжд изсмукват хранителни вещества от листата на растенията. Този процес затруднява усвояването на достатъчно слънчева светлина за извършване на процеса на фотосинтеза. Листата също стават по-слаби, за да се борят с ниските температури. В най-лошия случай киселата вода може да убие растенията.

Киселинен дъжд виновен за пермското измиране?

Как да опазим растенията от киселинни дъждове?

Най-ефикасният начин за защита на културите от киселинен дъжд е да се предотврати падането на валежите върху тях. Специалистите препоръчват по-младите екземпляри да се засаждат под по-големи дървета, за да бъдат запазени от повреди. Също така добър вариант е да покриете културата с дебела пластмаса, поставена върху колове около и между растенията.

Фермерът трябва да внимава и с почвата. Ако имотът се намира в район, в който киселинните дъждове са често срещани, от съществено значение е почвата на всеки 6 до 12 месеца да бъде проверявана. Така ще се идентифицират проблемите, за да бъдат коригирани с торове, съдържащи минерали, хранителни вещества или варовик, когато е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com