Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови данни за катастрофата с Кирил Петков: Кой как шофира? (СНИМКИ)

18 май 2024, 09:55 часа • 19495 прочитания

Справката в „Пътна полиция” след катастрофата с кола на НСО, в която се вози Кирил Петков, показва, че и двамата шофьори имат провинения назад в годините. Това съобщи комисар Мария Ботева в ефира на Нова телевизия.

Тя поясни, че нарушенията са били такива, които не влияят пряко на безопасността на движението, като неправилно паркиране.

ОЩЕ: Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

Снимка: ИПБ

Ботева обаче призна, че шофьорът на НСО е глобяван назад във времето и за превишена скорост. "Пренебрежимо ниско превишения на скоростта. Общо 4 регистрирани такива”, заяви тя.

По отношение на знака „Стоп”, за който имаше информация, че загиналият шофьор не е видял, тя каза, че първоначалният оглед сочи, че знакът е поставен на правилното място.

ОЩЕ: Кирил Петков и гардовете на НСО са разпитани за катастрофата със загинал човек

Проверката на ИПБ

Експерти на Института за пътна безопасност (ИПБ) също са изследвали пътната обстановка на мястото на катастрофата. 

Проучването показва, че на мястото на инцидента действително има знак "Стоп", който задължително трябва да се спази.

Снимка: ИПБ

Завоят на това място обаче е доста остър. Първата възможност на водачите да видят спряла кола на знака "Стоп" е на около 140 м от кръстовището. На мястото има и буйна растителност, табели и крив път.

От ИПБ изчисляват, че спирачния път при 60 км/ч e 15-18 метра, но при 120 км/ч е над 60-65, и то при сух асфалт и идеални гуми и спирачки. Като добавим и времето за реакция на шофьора, когато види някой на пътя, което е 1-2 сек, и се оказва, че разстоянието от 130 метра може да е достатъчно да се спре, ако се кара с 60 км/ч, но ще е невъзможно при скорост над 100. 

ОЩЕ: Вътрешният министър обясни защо Кирил Петков се охранява от НСО

Ако при оптимални условия от максимална видимост между двамата шофьори от 137-140 м, нещата са допълнително усложнени и е възможно пострадалият водач да е спрял на знак стоп, да е изчакал, и когато е тръгнал, да не е видял изобщо друга кола отляво, показва анализът на ИПБ.

Снимка: ИПБ

За 2-4 секунди, колкото ще отнеме на един автомобил от спряло положение да навлезе в платното, една кола с 60 км/ч би изминала 50 на метра, но една кола, движеща се над 110-120 км/ч, би изминала над 100 метра, т.е. практически е почти невъзможно да се спре и да се избегне катастрофа.

От ИПБ смятат, че на мястото на тежкия инцидент трябва да има ограничение от 50-60 км/ч, защото дори всеки един шофьор да спира на знака "Стоп", то ако друг автомобил се движи с над 90 км/ч, е много вероятно той да види навлизащата в пътя кола твърде късно.  

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес