Как се прави засаждане на праскова от костилка?

23648
Как се прави засаждане на праскова от костилка?
Снимка: Pixabay.com

Прасковите са сред основните овошки, отглеждани у нас, тъй като сочните им ароматни плодове са не само полезни, но и еднакво подходящи както за директна консумация, така и за производството на сладка, конфитюри, сокове и кулинари изкушения – торти, печива.

Масовото отглеждане на праскови прави темите, свързани с грижата за тях и засаждането им, популярни, както и познати на повечето градинари. Ако сте начинаещи обаче и не сте запознати как се прави засаждане на праскова от костилка, сте на правилното място. А за онези, които реагират с „Това го знам“ сме приготвили интересната история на прасковата и ползите от консумацията ѝ, за да сме полезни и интересни за всички вас.

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

История и произход на прасковите

Латинското наименование на прасковите Prunus persica е свързано с предполагаемия произход на плодовете – от Персия. През последните няколко века обаче се оказва, че схващането, че Персия е родината на прасковите, както се е считало векове наред, е напълно погрешно. Прасковите са се зародили в Китай, като в Европа имаме щастието да ги отглеждаме и да се наслаждаваме на вкуса им и ползите от тях благодарение на древните гърци. Като споменахме здравословни ползи прасковата може да се похвали с учудващи такива, както и с малко познати.

Ползи от консумацията на праскови

Преди да разберете всички тайни и трикове за засаждане на праскова от костилка, със сигурност се вълнувате защо да си посадите праскова освен заради вкуса ѝ. Прасковата е много полезен плод с известни и с неподозирани ползи за здравето, сред които са:

  • Като плод, богат на витамин С, прасковите са вкусен начин да държите вирусите далеч, както и да събудите имунната си система и да се радвате на по-свежа кожа.
  • В прасковите ще откриете добри количества бета каротин, който се превръща във витамин А в тялото. Витамин А е от съществено значение за предотвратяване на известната с народното име „кокоша слепота“ – затруднение или невъзможност за виждане вечер и през нощта. Витаминът е ценен и за здравето на кожата и лигавиците. Според последните проучвания на учените витамин А предпазва и от рак на белия дроб и рак на устната кухина.
  • Калият, съдържащ се в щедри количества в прасковите, помага за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане, което прави прасковите ценни за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.
  • Консумацията на праскови, богати на желязо, държи далеч и анемията от вас.

Кои дървета НЕ трябва да се засаждат едно до друго в градината?

Засаждане на праскова от костилка? Научете как се прави

Убедени сме, че след като научихте част от ползите за здравето, които вкусният плод осигурява, се замисляте да отгледате собствени дръвчета в двора си, за да се радвате на праскови с доказан произход, които знаете как и с какво сте торили и пръскали. Това не е особено трудна задача, ако имате малко градинарски умения и познания.

Що се отнася до засаждането, може да си посадите праскова и от костилката ѝ, макар да не се препоръчва от някои специалисти, тъй като посадената по този начин праскова по думите им не е толкова вкусна и сладка. Но пък не са необходими средства за засаждането, нали така, поради което може да пробвате дали ще ви се получи и вкусна ли ще е прасковата. Но се заредете с търпение – процесът е лесен, не изисква усилия, но изисква много чакане.

След като се насладите на сочна, едра, вкусна праскова с превъзходно качество, за да постигнете желаното от вас засаждане на праскова от костилка, изсушете костилката на слънце за месец, след което ѝ дайте възможност да свикне с тъмнина и хлад – да се климатизира, като я приберете в мазето за няколко дни. Заровете костилката в пясък, в който трябва да остане до образуването на израстък върху края на костилката.

Образува ли се, може да заровите костилката с него надолу в избраното подходящо място за дръвчето ви в градината и да се заредите отново с търпение, тъй като скоро няма да видите нищо над земята – първо се развиват невидимо за вас под земята корените и едва след това се показва прасковката.

И пак ще е нужно търпение, докато порасне и се превърне в дърво, раждащо плодове, като ще е нужно да полагате грижи на всеки етап от развитието му. Докато чакате да изсъхне костилката, както и докато е в пясък и под земята, ще имате достатъчно време да потърсите ценна информация и съвети за грижа за дръвчето, което искате да отгледате, за да сте подготвени за предизвикателствата, които ви очакват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com