Как правилно да се грижим за нолина?

3544
Как правилно да се грижим за нолина?
Снимка: iStock

Пролет е и пъстрият килим от цветя въвлича в своя свят от красота и аромат и делниците, и празниците ни. Наред с традиционните пролетни предвестници, познати и разпространени масово у нас, като лалетата например, някои любители на екзотиката и нетипичните за нашите географски ширини растения, избират нолина за дома си.

Не се притеснявайте да превърнете стаята си в оазис от екзотика за лятото, грижейки се за нолина, тя не е капризна и с минимални усилия може да постигнете максимални резултати. Растението е подходящ избор дори за тези, които не съумяват да отгледат нито едно цвете сами и успяват да „уморят“ дори и кактус. И все пак е добре да сте запознати с предпочитанията на това стайно растение към температура, влажност, почва и среда. Преди да разберем как правилно да се грижим за нолина, нека разберем какво е това.

Нолина – цветето в дома ви или?

Ако не сте запалени градинари, твърде вероятно е да не знаете какво е нолина и да си представяте пъстри екзотични цветя, скрити зад това име. Нолина обаче не е цвете, а е листно декоративно растение, вид палма, подходяща за отглеждане без много усилия в дома, непретенциозна и растяща бавно, поради което не изисква често пресаждане, но пък след няколко десетилетия ще ви е нужен по-висок таван, тъй като може да достигне до 4-5 метра височина.

Рядко се наблюдава подобен растеж при домашно отглеждане, обикновено не превишава 1.5 метра. Това вечнозелено растение се среща още с имената Конска опашка, вероятно заради множеството тънки и дълги листа, формиращи действително визуално подобие на конска опашка, и Слонска стъпка, като стеблото му, реално служещо за резервоар за вода, наподобява стъпалото на хоботното животно, но прилича също и на стомничка, бутилка.

Защо растенията увяхват?

Как правилно да се грижим за нолина?

Толкова сте разсеяни и неумели, стане ли въпрос за цветя, че уморихте дори кактусите, които съумяват да устоят на всичко и да преживеят и най-тежките условия? Не е необходимо да се отказвате от цветята в дома си, изберете нолина за стайно растение и се насладете на красотата на тази палма, която е толкова лесна за отглеждане и непретенциозна, че дори унищожителите на кактуси ще се справят успешно с грижата за растението. Вижте как правилно да се грижим за нолина.

1.       Изберете правилното място за нея

Тази палма не трябва да бъде огрявана директно от слънцето. Тъмният ъгъл на стаята обаче е не по-малко вреден. Огледайте дома си за прозорец, през който щедро прониква светлина, но не и директно слънце – това е мястото за екзотичното ви растение. Ако имате балкон или двор, спокойно може да го украсите с нолина за лятото, а с падането на температурите през есента да приберете саксията с растението в дома си.

2.       Изберете правилната саксия

Не се престаравайте с размера на саксията. Много начинаещи градирани го правят, чувайки палма. Макар да достига до 4 метра за десетки години, нолина расте толкова бавно, че дори не е нужно да я пресаждате в нова саксийка по-често от веднъж на 4-5 години.

3.       Напояване

Стъблото на това растение е своеобразен резервоар за вода, благодарение на която да преживее по-тежки периоди на засушаване. В дома ви поливайте, щом почвата изсъхне, което обикновено се случва на около 7-9 дни, а лятото и по-често. Обича влагата, но не и прекомерната.

Не преполивайте и не оставяйте растението да плува във вода, тъй като прекомерната влажност на почвата е по-опасна в пъти за нолина – води до загниване, докато на суша има издръжливост. Ще познаете, че прекалено сте разредили поливането и растението е жадно по сухите връхчета на палмата ви.

ТОП 10 най-предпочитани цветя за вашия коридор

4.       Съблюдавайте температурата в помещението, в което отглеждате нолина

Този съвет по темата Как правилно да се грижим за нолина се отнася най-вече за зимните месеци, когато трябва да внимавате да не измръзне при температури под 10 градуса. Палма от горещите страни няма как да не обича топлината, нали? Горещините не я плашат, но пък ниските градуси – под 10 – я убиват. През студените месеци трябва да я гледате в помещение, което се отоплява непрекъснато, за да оцелее, тъй като не е устойчива на студ.

5.       Не експериментирайте с подхранването

Ако за местни цветя и растения може да забъркате домашна тор, то по отношение на палмата подобни решения могат да се окажат пагубни. В специализираните магазини и агро аптеки ще откриете тор за палми, вечно зелени и декоративни растения. Консултантите ще ви помогнат да изберете най-правилната за вас и вашата нолина. Това средство за подхранване на почвата обикновено е в течен вид, а тази течна формула помага за лесната и бърза употреба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com