Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е правилната честота на поливане на домати в жегите?

24 юни 2024, 17:21 часа

Как правилно да поливате домати в горещо време?

През горещите периоди доматите трябва да се поливат по-често от обикновено. Не веднъж седмично, а веднъж на 2-3 дни. Трябва обаче да се съсредоточите не толкова върху календара и обема на течността, а върху състоянието на почвата. Почвеното покритие не трябва да остава сухо дълго време. Някои градинари пропускат момента за поливане. В резултат на това почвата изсъхва силно. Тази ситуация може да бъде коригирана. Но само чрез постепенно поливане с първоначално използване на относително малки обеми течност (около литър на стрък).

Ала често градинарите допускат сериозна грешка: те силно навлажняват изсъхналата почва. Не трябва да правите това. Голямо количество вода, навлизащо в почвата наведнъж, няма да помогне за решаването на проблема. Напротив, прекомерното поливане в този случай ще навреди значително на растението. Съществува риск от пълна загуба на реколтата поради загниване на корените.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Количество и температура на водата

В жегата много градинари забравят, че количеството вода също трябва да се увеличи. Въпреки, че тук е важно да не сбъркате. Ако има сериозен излишък, доматите ще започнат да се напукват, ще станат „воднисти“ и по-уязвими към много болести. Когато водата е малко, ще има проблем с плододаването.

Доматите никога не трябва да се поливат със студена вода. Особено, когато навън е горещо. Поради рязката промяна на температурата състоянието на растенията ще се влоши значително. Много е важно температурата на водата да е приблизително равна на температурата на околната среда. Поливайте само в корена - доматите не трябва да се поливат отгоре по листата, тъй като това ще доведе до изгаряния от силното слънце.

Кога да се полива?

Не е необходимо почвата да се навлажнява твърде рано или твърде късно. По-добре е да направите това 2 часа след зазоряване или 2 часа преди залез слънце. По това време настава оптималната температура. Растенията не изпитват стрес, но комфортно получават необходимата влага.

Не трябва да поливате растенията по обяд, когато слънцето е доста агресивно. Не си мислете, че това ще им помогне да преживеят жегите. Освен това растенията не трябва да се преполиват. Излишната влага може да се застои в корените и те в ще започнат да гният.

Прекалено честото поливане е вредно. Провокира развитието на твърде плитка коренова система. Доматите трябва да се поливат обилно, но рядко.

Допустимо е да се прилага торене заедно с поливане. Но и с него бива да прекалявате, важно е да поддържате баланс.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Температури на въздуха

Поливане при умерени температури

В много отношения честотата на поливане се определя от сорта домати:

- индетерминантни (високи) домати - веднъж на всеки 3-4 дни. Всеки стрък изисква кофа с вода (10 л).

- детерминантни (ниски) домати – веднъж на 6-7 дни. Всяко растение се нуждае от половин кофа с вода (5-6 л). Избягвайте преполиване. В противен случай плодовете ще бъдат воднисти и напукани.

Поливане при горещо време

Ако температурата на въздуха надвишава 32 градуса, поливането се извършва веднъж на всеки 2 дни или дори ежедневно. При температура 28-30 градуса овлажняването се извършва веднъж на всеки 3 дни. Почвата трябва да се разрохка следващия ден - тази процедура предотвратява появата на почвена кора.

Поливайте растенията рано сутрин - така ще понасят по-добре високите температури. По-добре е да избягвате вечерното поливане за известно време, тъй като утаената вода, преминаваща през нагрятата през деня почва, достига до кореновата система, когато вече е твърде топла - това влошава състоянието на културите и намалява добива. Но отново, внимавайте за влажността на почвата. Както бе споменато по-горе, използвайте мулч. Между другото, доматите реагират добре на капково и кореново поливане.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес