Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои растения не трябва да се засаждат в близост до къщата?

19 юни 2024, 13:22 часа

Струва си да се вслушате в съветите на експерт, ако искате да се предпазите.

Къщата, заобиколена от зеленина, е много красива. Какво по-хубаво от това да имате дърво череша през пролетта, червени гроздове от планински ясен до портата през есента. Златни топки от разчленена рудбекия, които гледат от предната градина, и буйни шапки от далии. Ето така трябва да изглежда един дом, в който живее щастието. Заобиколен от цветя и красиви дървета.

Но има растения, които не бива да се засаждат в близост до къщата. За кои от тях става дума, ни разказа авторката на блога "Сибирска градина" - Оксана Александровна Артеменко.

Дървото, което едва не разруши къщата

Има една необикновена история, която се е случила на нашия експерт. Тя отлично илюстрира ситуацията, когато само едно дърво може да съсипе цялата градина и не само. Но нека да поговорим за всичко по ред.

"Бях в командировка, когато се появи ураганен вятър и отнесе покривите на къщите. Върху зеленчуковите градини полетяха оранжерии, паднаха електрически стълбове, а заедно с тях се срути и една стара ела, която растеше до къщата ни от четиридесет години.

Никога не слагайте тези цветя в спалнята - ето защо!

Добре, че не падна върху покрива, иначе старият покрив щеше да се наложи да бъде сменен. Мощното старо дърво беше изкъртено от корените си. Когато дървото падна, то събори предната градина и блокира изхода от къщата.

Разбира се, коледната елха растеше близо до нас от толкова дълго време и бяхме свикнали с нея. В края на краищата дървото можеше да падне върху човек или да разруши къщата. Ето защо отрязахме и останалите стари ели в парцела, които също растяха твърде близо до жилищните сгради“ - обяснява Оксана.

Защо не трябва да се засаждат смърчове в близост до къщата?

Елховите дървета имат повърхностна коренова система, тя е съсредоточена в горния почвен слой на дълбочина 1-10 сантиметра. Само около 2 % от корените навлизат в дълбочина и тяхната дълбочина не надхвърля 30-50 см. Това е причината за проблемите - при силен вятър дърветата се изкореняват заедно с корените си.

Дори в гора, в която иглолистните дървета стоят рамо до рамо и се предпазват едно друго от ветровете, възникват ветровали, при които смърчовете падат един върху друг. А когато дървото е самотно, рискът корените да не издържат на натоварването от вятъра се увеличава многократно.

Ако жилищната постройка е на височината на короната, падането на смърча може да счупи прозорците или да повреди покрива. Ако в този момент наблизо ще минава човек, той може да бъде наранен от падащото дърво.

Опасност представляват дърветата на възраст над 15-20 години, които са израснали до голяма височина и имат буйна корона.

11 ядливи растения, които можем да отглеждаме на закрито

Какво да правите, ако на мястото вече растат смърчове?

Иглолистните дървета често се засаждат в близост до къщата, без да се мисли за опасностите. Ако и при вас това иглолистно дърво расте твърде близо до сградите, можете да:

1. Да презасадите растението, ако възрастта и размерът му го позволяват. Елховите дървета на възраст 3-5 години са напълно поносими към пресаждане.

2. Отрежете върха и оформете короната. Можете изкуствено да ограничите растежа на смърча и тогава той ще бъде защитен от ветровете.

Разбира се, много хора искат да засадят смърч в градината, защото иглолистните дървета са фабрика за кислород. Те предпазват от смог и прах и буквално произвеждат кислород и правят въздуха чист. Но се постарайте да не поставяте дърветата в близост до къщата и изберете декоративни, нискорастящи сортове.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес