11 ядливи растения, които можем да отглеждаме на закрито

2423
11 ядливи растения, които можем да отглеждаме на закрито
Снимка: iStock

Цените на хранителните продукти се повишават почти всяка година, поради което е необходимо да знаете как да отглеждате ядливи растения на закрито, за да се снабдявате с пресни продукти през цялата година. Не всички храни растат добре на закрито, но все пак има много зеленчуци, които могат да се отглеждат на закрито.

Изборът на най-добрите ядливи растения за отглеждане на закрито може да ви осигури органични продукти по всяко време, които ще обогатят трапезата ви и ще подобрят хранителния ви профил. Дори градинари с малък опит могат успешно да отгледат поне няколко пресни ядливи растения у дома за трапезата.

Още: Лесен експеримент за измерване рН на почвата

Възможно ли е да продължите да отглеждате храна и след края на вегетационния сезон и дори през зимата? Със сигурност е възможно. Изборът на подходящи растения, които понасят стайна светлина, е началото, но трябва да вземете предвид и размерите на растението в зряла възраст.

Отглеждането на царевица на закрито не е реалистично, но билките, зеленината, зеленият лук и много други растения ще се развият прекрасно. Сортовете джуджета и свръхджуджета често са най-добрият избор за по-големите растения. Преди да започнете, се запознайте с опаковките на семената, за да си осигурите достатъчно пространство и подходящи условия за отглеждане.

Съвети за отглеждане на храна на закрито

Растенията имат много специфични нужди, за да цъфтят и плододават. Една от първите е температурата. Намерете място в дома, където температурата е около 20 градуса по Целзий. Има няколко сенколюбиви ядливи растения. Повечето растения се нуждаят от 6-8 часа пряка светлина дневно, въпреки че някои зеленолистни растения могат да се справят и с по-малко. Вкъщи стените и стрехите не позволяват на растенията да получат много естествена светлина за този период от време. Можете да оптимизирате излагането на външна светлина, като разположите растенията на прозорец със западно или южно изложение.

Добра осветителна уредба за растения с таймер е разумна инвестиция за домашните производители. Богата, рохкава почва е друго изискване. След като растенията започнат добре, изберете тор с удължено освобождаване или подхранване с оборски тор или компост, за да осигурите необходимите хранителни вещества.

Създаване на зеленчукова градина в кофа

Кофите са сравнително евтини и лесно достъпни. Те са идеални контейнери за по-големи растения, като например някои видове домати или чушки. На дъното на кофите трябва да се пробият 4-6 дупки за дренаж. Ако отглеждате на закрито, това може да направи нещата неудобни. Поставете кофите върху брезент или поставете всяка кофа в голяма чиния или подложка.

Алтернатива на кофите могат да бъдат саксии за разсадници. Не е задължително контейнерът да е скъп, но ще трябва да е достатъчно голям за едно зряло растение. Разсадът може да бъде засаден в картонени кутии за яйца или по-малки саксии. Стартирайте растенията с качествена почва за саксии или стартова смес за семена. Когато пораснат, разсадът може да се пресажда в по-големи съдове.

Най-добрите ядливи растения за отглеждане на закрито

Има много плодни растения, които се предлагат за отглеждане на закрито. Нарът джудже или банан, лимонът Майер, портокалът Каламондин, авокадото и някои по-малки сортове смокини ще осигурят плодове след няколко години. Ягодите са друг плод, който успешно се отглежда на закрито. Тези растения се нуждаят от близо 8 часа светлина и ще трябва да се торят ежегодно със специални растителни препарати, разработени за съответния сорт. Растенията, които се отглеждат от семена, са по-икономичен начин за отглеждане на храна на закрито. Много билки виреят добре на слънчев прозорец. Добри варианти са мащерката, босилекът, ментата и лукът. Зеленчуци като чери домати, някои видове чушки, марули, малки кореноплодни зеленчуци като моркови и репички и дори картофи ще растат добре при подходящи условия в помещението.

Още: Градинарство без вода: Как да се справяме в суша

Ето още няколко идеи за стайни растения в кофа:

  • Зелен лук
  • Чубрица
  • Босилек
  • Чери домати
  • Някои люти чушки
  • Репички
  • Маруля
  • Спанак
  • Кейл
  • Швейцарски манголд
  • Чесън и лук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com