Колко често трябва да се поливат ягодите?

2459
Колко често трябва да се поливат ягодите?
Снимка: iStock

За да приберете реколта от големи и сладки ягоди, не е достатъчно да плевите и разкопавате храстите редовно. Също така е важно да ги поливате правилно. Понякога дори опитните градинари стигат до крайности по този въпрос - поливат насажденията почти всеки ден. Вярно е, че има и такива, които правят това няколко пъти на сезон или изобщо не го смятат за необходимо. Но в случая е важно всеки градинар да знае как е правилно да се поливат ягоди по време на цъфтеж и плододаване, както и колко често трябва да се прави.

Колко често трябва да поливате ягодите?

Поради липса на влага, плодовете стават по-малки значително малко от тях узряват. Поливането е особено важно по време на цъфтежа и плододаването на ягодите, но трябва да поливате разумно.

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Кореновата система на ягодите е близо до повърхността, а сухият вятър и жаркото слънце бързо премахват влагата от този почвен слой. Ето защо, по време на цъфтежа на плодовете и първите 2-3 седмици след това, трябва да поливате храстите всяка седмица.

Как да поливаме ягоди под агрофибър или мулч?

Ако вашите плодове растат върху естествен мулч или използвате агрофибър за това, тогава можете да набавяте вода на храстите веднъж на всеки 10 дни при сухо време - агрофибърът и мулчът задържат влагата. Ако вали, можете да минете без поливане. Също така е важно плодовете да се поливат правилно.

Не можете да поливате ягоди по метода на пръскане - трябва да наливате вода точно в корена, методично и изобилно.

След образуване на плодовете ще е необходимо обилно поливане само когато е необходимо - в случай на силна суша, тъй като прекомерното количество влага може да причини гниене на незрелите плодове. През останалото време ягодите се поливат, след като почвата изсъхне.

Водата за напояване трябва да е с температура над +15C, по-добре е да използвате утаена вода, но в никакъв случай студена.

След прибиране на реколтата насажденията също трябва да се поливат - те дават енергия за образуването на мустаци. Можете да поливате по-рядко в случая, но също така трябва да се съсредоточите върху състоянието на почвата и времето.

По отношение на правилното време за поливане, можете да поливате градината както сутрин, така и вечер - основното е, че все още има или няма ярко слънце, в противен случай растенията могат да изгорят.

Ако се съсредоточите върху времето, тогава тук работи следното правило: хладно време - поливане сутрин; горещо време - поливане вечер. Това е универсално правило за поливане на всичко в градината.

В същото време се уверете, че вечерното поливане не се превръща в нощно поливане: ако почвата няма възможност да изсъхне преди залязването на слънцето, растенията могат да да страдсат от гъбични заболявания - влагата е идеална за развитието им.

Поливане на ягодите - как е правилно да се прави

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

При поливане на доматите с йод – какви груби грешки се допускат?

Как да се преборим с белите петна по доматите

Колко често трябва да поливате краставиците и с какво да ги подхранвате?

При поливане на безколови домати – какви особености има?

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com