Краставици в саксия - всичко за отглеждането от А до Я

18151
Краставици в саксия - всичко за отглеждането от А до Я
Снимка: iStock

Живеете в апартамент в големия град, нямате двор, а мечтаете за градинка с цветя. А защо не и за зеленчуци, които дори да сложите на трапезата.

Ето как да отглеждаме краставици в саксия

Краставицата е силно топлолюбива и влаголюбива култура. Растението се развива най-добре при температура 25-30 градуса и висока влажност - 90%. При температура под 15 градуса растежът на краставицата спира. Изберете слънчеви или леко засенчени места. Най-доброто изложение е юг или запад.

Подходящи сортове

На балкона може да отглеждате всички сортове краставици. Най-добре е да изберете сортове със символи F1 на тяхно име. Това са т.нар хибридни сортове, които се характеризират с висока плодовитост и устойчивост на болести. 

Подходящ съд

Може да използвате пластмасови и глинени саксии, кутии, както и полипропиленови торбички. Саксиите трябва да имат дупки на дъното, за да позволят излишната вода да се оттече и да се проветряват корените. Препоръчително е контейнерите или саксиите да са с минимален капацитет от 10 литра, а в идеалния случай дори 20 литра. По-малкият съд ще доведе до бързата загуба на вода от субстрата, което ще причини големи колебания във влажността и температурата в кореновата зона. А това ще окаже отрицателно влияние върху добива на краставици.

Засяване на краставици от семена: Ето как

Почвата

Най-подходящата почва е универсалната смес. Може да добавите едър пясък. Краставиците, отглеждани в саксии, консумират много бързо хранителни вещества, затова е много е важно редовното и балансирано торене. Препоръчително е да използвате естествени торове, като целева органична тор за зеленчуци или биохумус. Така плодовете няма да натрупват вредни за здравето на хората вещества.

Опора

Катерещите се сортове краставици на балкона се отглеждат най-добре вертикално с подпори като балконски парапети, стелажи, шнурове или решетки. Стъблата на краставиците не се изкачват сами, затова трябва да им се помогне, като ги завържете за опората. Така краставиците ще заемат по-малко място на балкона, ще се осветяват по-добре, ще боледуват по-рядко и ще създадат покривало за балкон под формата на декоративен параван.

Защо краставиците падат от лозата?

Засяване

Най-добре е семената от краставици да се засадят между 15 и 30 април. Семената могат да се засадят веднага в контейнера или да се приготви разсад от тях. Ако искате да произвеждате разсад, най-добре е да сеете семена от краставици в малки торфени саксии. Когато разсадът порасне и трябва да се пресади, торфената саксия и растението се поставят в по-голяма саксия и се покриват с пръст.

Торфената саксия ще се разложи бързо и краставиците ще се развият свободно в по-голям съд. Около един месец след сеитбата, когато растенията имат 2-3 листа, готови за разсад, трябва да се засадят в друга саксия. Ако саксията е с обем до 20 литра, в нея се засажда само един разсад от краставици.
При студено време саксиите трябва да се държат на закрито и по възможност на слънчево място. През топлите дни може да ги изкарате на балкона, но през нощта трябва да ги приберете на закрито. След 15 май може спокойно да извадите саксиите с краставици на балкона.

Поливане

Кореновата система на краставицата е слаба и разположена на повърхността, затова трябва редовно да се полива. Засушаването при цъфтеж и плододаване води до окапване на цветовете, а краставиците се деформират. Поради ниска почвена и въздушна влажност краставиците стават горчиви. Затова редовно поливайте растението. Може също така да пръскате листата с чиста вода, за предпочитане е да правите това само привечер или рано сутрин, иначе листата ще изгорят от слънчевата светлина. През горещите дни може да поливате краставиците дори по няколко пъти на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com