Отглеждане на лук по китайски - Тайната за богата реколта

5052
Отглеждане на лук по китайски - Тайната за богата реколта
Снимка: Anja / Pixabay

В тази статия ще ви разкажем за иновативния китайски метод за отглеждане на лук, който дава възможност за постигане на богата реколта с големи, здрави и вкусни луковици. Практикуван от градинари с години опит, този метод съчетава няколко техники, които улесняват растежа на растенията и предпазват градината от болести.

Подготовка на почвата

Засаждането на лук се препоръчва на следващата година след отглеждането на други зеленчуци като зеле, спанак, краставици, тикви, грах, домати или маруля. Ако нямате такъв участък, осигурете нужните условия, като добавите на 1 кв. метър почва 5 кг хумус и 2 супени лъжици брашно доломит или тебешир и прекопайте парцела през есента.

Отглеждане на лук по вертикален метод - решението за ограничено пространство в градината

През пролетта, в началото или средата на април, изкопайте отново почвата и я полейте, ако не е достатъчно влажна. За да подготвите луковиците преди засаждане, затоплете ги при 40-45 °С в близост до печка или лампа в продължение на 8-10 часа. Това ще ги предпази от загниване и от мана, които са чест проблем при отглеждането на лук.

Техника на засаждане

На всяко легло се правят по три хребета (или два), като между тях остават разстояния от 30 см, а височината на хребета е около 12-15 см. Лукът се засажда в средата на април или началото на май, като го плътно притискате в почвата около всяка луковица. Препоръчително е да се спазват благоприятните дни от лунния календар за тази операция.

Съвети за успешно отглеждане на лук в градината ви

Две седмици след засаждането, лукът се наторява с разтвор от лопен или птичи тор, който се разрежда 5 или 12 пъти с вода, съответно. При липса на дъжд през първия месец след засаждане, трябва обилно да се полива 2-3 пъти. В този период е важно също да разрохквате почвата и да премахнете плевелите.

През юни луковиците се откриват, като се изгребва почвата от хребетите в междуредията. Тази техника, често използвана от китайските фермери, позволява на откритите луковици да се разрастват свободно, а нагряването от слънцето предпазва от развиването на ларвите на луковите мухи. Така лукът се усвоява по-бързо и става по-едър с по-плоска форма.

Най-сигурният начин да избегнем сълзите, докато режем лук

Съхранение на лука

След прибирането на реколтата във втората половина на август или началото на септември, следвайте лунния календар за да не закъснеете с почистването. Лукът се съхранява успешно, ако е бил почистен на време. Изскубаният лук се оставя на слънчево място в продължение на няколко дни и след това се подсушава в печка или близо до отоплителен уред при температура от 30-35 °C, за да се предотврати гниенето на луковиците.

Предимствата на китайския метод за отглеждане на лук са очевидни - по-ефективно използване на тор, опростени агротехнически операции и улеснено почистване. Като приложите тези техники, вие също ще се радвате на изобилна и качествена реколта от лук с изключителен вкус и аромат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com