Съвети за успешно отглеждане на лук в градината ви

3264
Съвети за успешно отглеждане на лук в градината ви
Снимка: Couleur / Pixabay

Лукът е не само вкусна добавка към множество ястия, но и растение, което може да накара съседите да ви завидят. Следвайки тези важни съвети и ще можете да отглеждате здрав лук в изобилие пряко от вашата градина. Тук са някои от ключовите моменти, които трябва да знаете:

Подготовка на почвата

Лукът предпочита добре дренирана почва без гнилостни остатъци. Ако вашата градина има неподходяща почва, можете да я подобрите, като добавите пясък и торф. Препоръчително е сместа да се разбърква добре. Също така, важно е да се има предвид, че лукът се нуждае от алкална почва. Ако имате кисела почва, трябва да проведете процеси за дезоксидация, но това не може да се прави през пролетта.

ЛУК в домашната градина: Граднарите съветват как да се погрижите добре за него

Засаждане на лука

Преди да засадите лука в почвата, има една интересна техника, която може да използвате. Накиснете го в солен разтвор със силен концентрат за около 3 часа и след това преминете към накисване в манганов разтвор. След това изплакнете луковите глави обилно с вода. Това може да помогне за предотвратяване на появата на лукови мухи. Друга профилактика е засаждането на моркови в близост до лука, което може да помогне за добра реколта.

Поливане на лука

За оптимален растеж и развитие на лука, е важно да знаете как да го поливате правилно. Започнете с поливане с чиста вода, след което пригответе разтвор от амоняк и вода, който да използвате за поливане след това. Пропорциите са 2 супени лъжици амоняк на 1 кофа вода за поливане на 6 линейни метра земя, след което на следващия ден полейте растенията с чиста вода. След 10 дни повторете процедурата и използвайте силен разтвор на калиев перманганат. Готварска сол също може да се използва като алтернатива.

Добрите градинари съветват: Засаждане и грижа за ЛУК в градината, за да имате успех

Торене и сушене

Лукът обича да бъде подхранван, затова редовното торене е важно. Можете да използвате разтвор от мая, като разредите 100 грама мая в 1 кофа вода и след един час полеете растенията. По отношение на сушенето, трябва да го извадите навреме и да го поставите на място, където има добра циркулация на въздуха, като например тавана. След сушене, почистете лука, отстранете излишните остатъци и отрежете перата на около 8-10 сантиметра, като оставите малка опашка. Сортирането на лука е също важен етап, който трябва да се извършва редовно, за да се предотврати разпространението на заболявания.

Следвайки тези съвети, вие можете да се наслаждавате на изобилие от свеж лук от вашата градина. Винаги имайте предвид, че растенията са живи организми, които изискват внимание и грижи. С постоянство и правилно отглеждане, вие ще имате градина пълна със сочни, ароматни лукови глави, които ще накарат всеки съсед да завижда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com