Проблем в тревните площи: Ето как да се справим, за да се радваме на красива морава

2203
Проблем в тревните площи: Ето как да се справим, за да се радваме на красива морава
Снимка: iStock

Няма нищо по-хубаво от усещането за свежа, зелена трева между босите пръсти на краката, но това приятно чувство се трансформира в чувство на недоумение, когато моравата е пореста. Този проблем е резултат от излишната слама в тревните площи.

Още: Засаждане на магнолия в двора: Задължително добавете това в почвата, за да е здраво дървото

Да се отървете от проблема са необходими няколко стъпки и решителен градинар. Научете как да се справяте със сламената покривка върху моравата, така че да не се налага да сменяте тревната настилка, за да я премахнете.

Какво е сламена покривка

Трябва да познавате врага си, за да спечелите битката, така че какво е тревна слама? Порестите тревни площи са резултат от прекомерно натрупване на стар и мъртъв тревен материал. Някои видове трева не произвеждат слама, но други ще хванат собствените си листа и стъбла. Прекалено дебелата сламена покривка не само прави тревата гъбеста, но може да попречи на способността на растението да събира въздух, вода и тор. Корените са принудени да растат върху сламената покривка и порестата структура се увеличава. Премахването на тревната покривка подобрява здравето и текстурата на тревата.

Как да се справим

Сламата в тревните площи е най-често срещана в кисела и компактна почва . Гъбестата морава е резултат от много фактори като излишък на азот, проблеми с болести и вредители, както и неправилно косене. Правилните практики ще помогнат за намаляване на количеството образувана слама. Можете също така да изберете сорт трева, който е по-малко склонен към образуване на слама. Треви, които растат бавно, като висока власатка, трева zoysia и многогодишен райграс, произвеждат сравнително малко слама. Очистете моравата си механично в края на лятото или началото на есента, когато моравата ви е забавила растежа си за сезона.

Премахване на слама от тревните площи

Доброто старо гребло е един от най-добрите начини за намаляване на сламата в тревата. Малко слама не е вредно, но всичко над 2,5 см. е вредно. Наистина дебелата сламена покривка изисква гребло за отделяне, което е по-голямо и има остри зъбци. Те режат и хващат сламата, за да я извадят. Изгребете старателно тревата след отстраняването на люспите. След около една седмица нанесете 454 г. азотен тор на 93 кв. м. морава и поливайте обилно.

Отървете се от сламената покривка на големи площи

Още: Как да изравним моравата: Трик, който ще ви спести много пари

За по-големи площи е добра идея да наемете моторна машина. Трябва да направите известно проучване, преди да използвате машина, тъй като неправилната употреба може да нарани моравата. Можете също така да наемете вертикална косачка, която работи като косачка за трева с газ. Ако сламената покривка е прекалено дебела, моравата ще бъде повредена от отделяне. В такива случаи ще трябва да подхранвате района и да засадите повторно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Златни правила за засаждане на дини, които всеки градинар трябва да знае

10 начина да използвате черупки от яйца в градината

Торене на лозето през пролетта - ето как се прави

Кога е най-добре да засадите гладиоли?

Най-често срещаните болести по доматите и как да се справите с тях

Билката, която е най-добрият тор за пипера

Как да се справим с ранното кафяво гниене по черешите

Торене на краставиците през май - ето какво трябва да знае всеки градинар

Как да се избавим от вредители по ягодите

Как да преборим сивото гниене по ягодите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com