Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо листата на доматите пожълтяват?

15 май 2024, 12:23 часа

Пожълтяване на листата на доматите - повечето градинари се сблъскват с този проблем всяка година. И това може да се случи поради редица причини. Основното нещо, което трябва да направите, е да не пренебрегвате проблема и да предприемете мерки.

Пожълтяването на листата на доматите е един от най-честите проблеми за градинарите. Но в случая е важно първо да се установят причините за проблема.

Естествени причини за пожълтяване на доматените листа

Много често листата на доматите започват да пожълтяват по естествени причини. Например, при пресаждането на разсада от саксия в открита земя може да пожълетеят листата.

Топ 5 на най-добрите торове за доматите

Това се счита за съвсем естествено явление, тъй като пресаждането е голям стрес за всяка култура. Но такъв провал ще бъде временен, така че не трябва да се паникьосвате - по-добре е да изчакате няколко дни и ако през това време листата, които са пожълтели, не паднат, тогава ще трябва да ги премахнете ръчно.

Пожълтяване поради вредители и болести

За съжаление, някои болести могат да навредят на вашите домати и техните листа. Трябва да сте особено внимателни за мозайка, късна болест, фузариум и др. Обикновено листата, които започват да пожълтяват, са само първият симптом за необходимостта от прилагане на фунгициди възможно най-скоро и в никакъв случай да не се пренебрегва проблема.

Що се отнася до вредителите, листните въшки, белокрилките, колорадските бръмбари, тютюневият трипс могат да повлияят на цвета на листата на доматите - в този случай трябва да използвате инсектициди.

Излишна влага или суша

Когато доматените насаждения изпитват недостиг на вода, те започват да я пестят и намаляват изпарението на влагата и поради това губят листата си. В случая листото първо пожълтява и след това пада. Ако проблемът е липсата на вода, тогава листата ще се извият.

Но понякога листата пожълтяват поради факта, че има твърде много вода и това може да повлияе негативно на състоянието на доматените насаждения. В този случай ще има твърде много вегетативна маса и нови листа, а това ще изтощи почвата и минералите в нея. В крайна сметка листата на доматите ще започнат да пожълтяват и ако това се случи, трябва да спрете поливането и да добавите азотни торове към почвата.

Излишък или дефицит на светлина

Когато засаждате домати, е много важно да вземете предвид колко слънчева светлина ще получат насажденията на мястото, на което ще бъдат засадени. Също така трябва да обърнете внимание на гъстотата на засаждане. Ако насажденията са засадени твърде рядко, върху тях ще падне твърде много светлина и може да изгорят. Ако насажденията са засадени твърде гъсто, тогава листата започват да пожълтяват вътре в храста. Но е опасно да ги пресадите, така че ще бъде по-добре просто да ги разредите, премахвайки по-слабите насаждения.

Как е правилно да се поливат доматите, за да е богата реколтата им

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес