Защо колчетата са изключително важни за краставиците?

17821
Защо колчетата са изключително важни за краставиците?
Снимка: iStock

Краставиците са бързо растящи растения със стъбло като лиана – затова, докато се развиват, са склонни да се закрепят на всяка опора или повърхност. Те правят това с помощта на ресни („мустачета“). Ако не помогнете на стъблото на отделното растение и не го насочите в правилната посока, с времето лехата ще заприлича на джунгла. Затова трябва да бъдат привързвани към опори още в началния етап на развитието им. Всеки може да усвои тази проста процедура.

Кога да започнете да привързвате краставиците?

Ако тази дейност не се извършва навреме, растенията може да бъдат наранени, което ще повлияе на тяхното развитие и плододаване. При младите краставици ресничките са меки и еластични, лесно се ориентират в желаната посока. Трябва да започнете да привързвате стъблата месец след покълването. По това време те са израснали до 30-35 см и вече са образували 6-7 основни листа.

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

Устройства за прикрепване на краставици

Всички устройства трябва да се дезинфекцират (ако нямате специални химически вещества, може просто да ги изварите във вряла вода). Стъблата трябва да бъдат фиксирани към опори от всякакъв вид, без да се чака, докато сами се прикрепят към тях. За тези цели можете да използвате ивици плат. Ако за опора се използва шнур, сезал, връв или канап, стъблото на краставицата просто се увива около него. Когато връзвате, трябва да се уверите, че закрепващите елементи не са прекалено плътно стегнати върху стъблото на растението.

Мрежа

Конструкцията с мрежа е много популярна сред градинарите. Такава структура, напомняща въжена стълба или футболна врата, може да бъде направена самостоятелно, от импровизирани средства, или купена готова. Най-отгоре се поставя хоризонтална летва, вертикалните шнурове на мрежата се привързват към нея, а хоризонталните към страничните колове. Това в случай, че сами „плетете“ мрежата от връв или сезал – но в случай, че използвате готова мрежа, цялостната конструкция също се оформя по подобен начин. Така ресните може да бъдат насочени във всяка посока. Обикновено готовите мрежи са с размер на клетките 15-20 см.

Колчета

Този метод не изисква почти никакви разходи, тъй като всичко, от което се нуждаете, може да бъде намерено във вашето лично домакинство. Носещите елементи са дървени колчета, високи до 2 м. Някои градинари заковават по тях хоризонтални елементи за по-лесно прикрепване на стъблото.

„Елха“

Може всяка краставица да си има свое индивидуално колче, а също и да се оформи „дърво“ или „елха“: забива се един по-дебел и стабилен кол в средата, от чийто връх радиално се пускат шнурове, връв или сезал към основата на всяка краставица – там се връзват за колчета, забити до растенията (можете да използвате и скоби за фиксиране).

Хитър трик за отглеждане на краставици, с който ще приберете реколтата по-рано

Хоризонтални опори

Този вариант, който всъщност представлява половината от „мрежовата“ конструкция, обикновено се използва в ниски оранжерии, в които се засаждат нискорастящи сортове. За монтиране са необходими вертикални опори, обикновено по-дебели колове, в двата края на лехата. Между тях на различна височина се опъват няколко шнура или сезала. Първият се поставя на височина около 30 см от нивото на почвата. Следващите на интервали от 25-35 см височина един от друг, докато се запълни пространството догоре.

Вертикални опори

Както на открито, така и във високи поликарбонатни оранжерии, където таванът е разположен на 2-2,5 м от земята, е възможно стъблата на краставиците да се насочат вертикално. За целта най-горе се закрепва хоризонтално летва от дърво или метал – а от нея надолу към всяко стъбло се спуска вертикална опора, обикновено от връв или сезал. Когато стъблото на храста достигне горната хоризонтална опора, се препоръчва да бъде прищипан върхът му.

Правилното прикрепване на краставиците помага на растенията да се развиват по-добре и значително улеснява работата на градинарите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com