28-годишният Иван Томов атакува планината-убиец Нанга Парбат

22092
28-годишният Иван Томов атакува планината-убиец Нанга Парбат

28-годишният русенски алпинист Иван Томов потегля на експедиция към "планината-убиец", както наричат високия 8125-метров масив Нанга Парбат, съобщи БГНЕС.

Иван Томов ще бъде най-младият участник и единствен българин в приключението, в което ще се включат 16 алпинисти от Русия, Литва, Полша, Украйна, Сърбия, Ирландия.

Нанга Парбат е деветият по височина осемхилядник в Хималаите, който е бил изкачен успешно едва през 1953 г. При първия опит през 30-те години, правени от немски алпинисти, са загинали 31 души. Тъй като върхът се намира на границата между две климатични зони, метеорологичните условия са изключително променливи и създават огромни трудности. Досега Нанга Парбат е бил изкачен от трима българи - през 1993 г. от Тончо Тончев и през 2006 г. от Дойчин Боянов и Николай Петков.

"Върхът е много труден, той е втори по сложност в света след К2. В сравнение с него Еверест е истинска песен. Статистиката за изкачването на Нанга Парбат е ужасяваща, особено през 30-те години, когато оборудването не е било толкова добро. Това е много сериозен връх, не е за солови опити, и ми е рано да го катеря, но получих покана, на която не можах да откажа. Ще участвам в експедиция с асове - ръководител ще бъде руснакът Алексей Болотов, на когото му липсват само два върха за "хималайската корона" от 14 осемхилядници", сподели Иван Томов.

Експедицията ще продължи 50 дни, като ще се тръгне от пакистанската столица Исламабад в началото на юни. Една седмица ще има преход до базовия лагер на близо 4000 м надморска височина, след което 3-4 седмици ще се изграждат височинните лагери и парапетите. Идеята е да се покори върхът без кислород, защото използването на кислороден апарат обезсмисля изкачването на осемхилядник, смята русенецът.

Иван Томов е член на Туристическо дружество "Приста" и на клуба по алпинизъм. Той се занимава сериозно с катерене на планини от 2005 г., като през 2009 г. атакува четири алпийски върха. Сред тях са първенците на Словения и Австрия, като австрийският връх е бил най-трудното му техническо изкачване досега. Русенецът го е изкачил два пъти по два различни маршрута. През последните две години е бил и на два седемхилядника в Памир, като от последния — пик Ленин /7139/, младежът подари камъче за спомен на зам.-кмета на Русе Иван Григоров. От своя страна Община Русе ще подпомогне експедицията на Иван Томов с осигуряване на средства за закупуване на оборудването, с което ще катери Нанга Парбат. Зам.-кметът му връчи и два флага, които алпинистът да развее на върха - националния трибагреник и знамето на Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини