Б.Димитров: Започва разчистването на потъналия в морето "български Помпей"

6004
Б.Димитров: Започва разчистването на потъналия в морето "български Помпей"

На българския Помпей - крепостта на нос Акра край град Черноморец, в четвъртък започва разчистването на потъналата в морето огромна четириъгълна кула. Това съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус. Днес директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров подписа договор с фирма за морски инженерни услуги.

„Разкопките на такова необичайно място се налагат от факта, че археолозите все още не са открили вход в крепостта, макар че крепостната стена е разчистена по целия фронт на тесния провлак, който отделя морския нос от континента. Стената е запазена на височина до 4 метра, но няма и помен не само от крепостна порта, но дори от малките тайни входове, потерни, както ги наричат археолозите. Най-вероятно входът в крепостта е бил в ниската, прибрежна част, където е изградена четириъгълната кула и входът е минавал под нея”, каза Божидар Димитров.

Б.Димитров: Бунтът на Виталиан е възможно да е бил край Акра на Черноморец

Крепостта Акра край днешния град Черноморец, а не Калиакра край Каварна, е възможно да е мястото на битката от 513 година по време на б...

По думите му все по-ясна става и картината със съдбата на крепостта. „Археолозите са на мнение, че тя е загинала през 584 година при голямото аварско нашествие. Затова свидетелстват последните намерени монети, които са от третата година на император Маврикий, дошъл на власт в 581 година. Крепостта е била унищожена при стихиен пожар, при което хората не са успели да изнесат дори домашната си посуда и дребните си спестявания в монети, които археолозите днес откриват в кесийки в някои от ъглите на помещенията. Открито е огромно количество костен материал от животни – овце, телета, говеда, както и от морски риби. Открити са и кости от делфини, които явно са били в менюто на тогавашните жители на крепостта. Не са намерени човешки кости, което означава, че нашествието на аварите е било по суша и жителите на крепостта, макар че са напуснали панически пламналия град, все пак са успели да се качат на лодките и корабчетата си и да отплават до близко разположения Созопол или, още по на юг към Константинопол”, каза Божидар Димитров.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини