Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ни пречи да обичаме да пием уиски и ракия? Защо не можем да слушаме и български фолклор, и джаз?

30 май 2024, 18:47 часа • 1743 прочитания

"Този насилствено наложен антагонизъм е фалшив - българските ценности да са срещу европейските. Не разбирам с какво българските "изконни" ценности са във вражда с европейските ценности. Какво пречи човек да обича да пие уиски и ракия? Защо не можем да слушаме и български фолклор, и джаз?"

Това каза на дискусията "Между редовете: усещането да си европеец" философът и писател, носител на множество национални и световни награди Иван Ланджев. В дискусията участие взеха още актрисата Снежина Петрова и социалният предприемач Яна Бюрер Тавание.

Още: И в България, и в целия ЕС винаги се казва, че Брюксел нещо ни налага: А така ли е наистина?

В центъра на обсъждането бяха теми като това чувстват ли се българите равноправни европейци, има ли противопоставяне между европейските и "изконните" български ценности, как използваният от политиците език оформя обществените възприятия и развито ли е гражданското съзнание на българите и как може да се насърчава.

Снимка: Actualno.com

"Иска ми се да се събудя в една сутрин, в която българската реалност е част от европейската и това не поражда спор или дискусии. Мечтата Европа трябва да изчезне като мечта и да стане даденост. Ние сме тук, в Европа и точка по въпроса. Искам да го видя като неизбежност. Искам Алековото подмятане "европейци сме, но все не сме дотам", да се окаже най-накрая невярно", каза още Ланджев.

Още: Писателят Иван Ланджев: Кресливият патриотизъм е подозрителен

Иначе събитието се проведе в Литературен клуб Перото в Националния дворец на културата (НДК), а в навечерието на европейските избори панелисти и гости обсъдиха въпроси, свързани с усещането за европейска идентичност на българите, приемането и тълкуването на европейските ценности в националния ни контекст, както и желанието за участие на гражданите в обществения живот, вкл. и чрез гласуване.

 

Още: Вижте защо интернет полудя по есе на Иван Ланджев в изпълнение на Захари Бахаров (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес