Ново доказателство, че първата европейска цивилизация e била по българските земи

14946
Ново доказателство, че първата европейска цивилизация e била по българските земи
Снимка: Агенция КРОСС

Археолози откриха в София най-големите постройки в Европа от времето на неолита. Продължават археологическите разкопки на неолитното селище Слатина в София, финансирани от Столична община.

В последните дни археолозите попадат на останките от две изгорени къщи с неочаквано големи за тази епоха размери - дължината им надхвърля 20 метра. Засега на Балканите, а с това и в Европа, от това време не са открити толкова големи постройки, които са ново потвърждение на тезата, че в днешните български земи се е развивала първата европейска цивилизация.

Каменният град от Дуранкулак разкрива още от своите тайни

Уникално култово съоръжение на 7500 години откри екип от археолози на големия остров в Дуранкулак. Тук се намира една от най-старите п...

Новите радиовъглеродни дати потвърждават възрастта на селището, определяна и досега на пълни 8000 години. Върху глинените подове на най-ранните неолитни къщи са разчистени останки от куполни пещи и много керамични зърнохранилища, пълни с голямо количество лимец, ритуални съоръжения, много керамични съдове и други предмети, изгоряла дървесина, предаде Нова тв.

Отдолу под къщите се очертава част от дълъг дъговидно извит ров, който вероятно е затварял "магически" кръг около това най-ранно праисторическо селище в Софийското поле.

На това място Столичната община и БАН предвиждат изграждането на парк с възстановени в реални размери праисторически къщи, в които деца и възрастни да могат да "влизат" в ежедневието на неолитните земеделци и скотовъдци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com