10 мита за храните, в които е крайно време да спрем да вярваме

4535
10 мита за храните, в които е крайно време да спрем да вярваме
Снимка: iStock/Guliver

Кои храни са полезни и кои вредни? Този въпрос няма еднозначен отговор. Здравословното хранене е свързано с куп митове. 

Например, някои диетолози твърдят, че млякото е задължително в диетата ни като пряк източник на калций. Но според други, животинските мазнини оказват изключително отрицателен ефект върху човешкото тяло. Подобна е ситуацията и с рибата: да, тя е изключително полезна заради съдържанието на Омега-3, но едновременно с това е и опасна заради съдържанието на живак и олово. Съществуват още куп митове. Някои от тях ще развенчаем в този материал.

Мит №1: Постенето помага за отслабване

Това може би е един от най-разпространените митове. Всъщност гладуването, колкото и парадоксално да звучи, според заключенията на много експерти, е начин за напълняване. И всичко това се дължи на факта, че по време на гладуване организмът се "храни" с енергийните резерви от гликоген. Поради тази причина от тялото се освобождават съответно излишните водни резерви, а с тях и излишните килограми. Но това е само илюзия. След връщане към нормалното хранене, освен теглото ще бъде възстановено и първоначалното количество вода в тялото ни, при това в по-големи количества.

Мит №2: Най-ефективни са протеиновите диети

За разлика от протеините, въглехидратите винаги са били определяни като средство за напълняване. Отчасти това, разбира се, е вярно, но в случая говорим за брашно, прости захари и преработени зърнени храни. Но освен тях има и „полезни“ въглехидрати, които мнозина, за съжаление, забравят или умишлено изключват от диетата си. Но това е грешното решение, тъй като въглехидратите са най-важният източник за енергия за нашето тяло и без тях е невъзможно да се осъществят куп важни процеси.

Мит №3: Само разделното хранене е полезно

Експертите доказват с научни факти, че човешкото тяло отдавна се е приспособило да обработва различни видове храна, приети в рамките на едно хранене. Учените са убедени, че ако „отучите“ стомаха си от способността да смила протеини и въглехидрати заедно, след като се върнете към стандартна диета, ще бъде невъзможно той да се справи с тяхната преработка.

Мит №4: Крекерите са по-диетични от пресния хляб

Това не е така, тъй като крекерите съдържат дори повече калории от пресния хляб, но са по-здравословни от него. Те са по-лесни за усвояване и не предизвикват подуване.

Мит №5: Белият хляб е по-калоричен от черния хляб и от хляба с трици

В 100 грама хляб се съдържат еднакви калории, независимо от неговия вид. Но черният хляб и хлябът с трици, за разлика от белия, съдържа много по-голямо количество фибри и други полезни компоненти, като витамини и минерали.

Храните, които са по-силни от стреса

Стресът e неизменна част от живота на всеки човек. Уви, няма начин да го елиминираме напълно, но можем да помогнем на тялото си да нама...

Мит №6: Колкото по-често и по-малко ядем, толкова по-добре за фигурата ни

Това твърдение е вярно само отчасти. Препоръчва се да се храним по 4-5 пъти на ден. По този начин се избягва консумацията на голямо количество храна, приета наведнъж.

Мит №7: Салата от зеленчуци помага за отслабване

Често салатата не се консумира в чист вид. Към нея се добавят различни калорични сосове. Единствено, ако я консумирате в чист вид, това ще е от полза за фигурата ви.

Мит №8: Плодовете убиват апетита

Мазните храни, които може да консумирате без притеснение

Тялото ни се нуждае от мастни киселини. Последните проучвания показват, че наситените или нездравословните мазнини заемат главно място ...

Плодовете насърчават апетита. Те не трябва да се консумират вместо основното хранене. Най-добре е да ги включите в менюто си между храненията. Никога не ги консумирайте след основното ядене, защото това затруднява храносмилането.

Мит №9: Растителните масла не допринасят за увеличаване на теглото

Всъщност растителните масла съдържат до 98% мазнини. И растителните, и животинските мазнини са еднакво полезни, но при спазване на златното правило за консумацията им в умерени количества!

Мит №10: Дъвката е полезна след хранене

Да, тя освежава дъха. Но тъй като почти всички дъвки съдържат захар, те се отразяват пагубно на зъбния емайл. Дъвченето на дъвка за повече от три минути може да причини сериозно увреждане на лигавицата на стомаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com