8 причини да добавиш къпини към менюто си още днес

2556
8 причини да добавиш къпини към менюто си още днес
Снимка: iStock/Guliver

Къпините са отличен източник на антиоксиданти и ви помагат да имате силно тяло, устойчиво на атаки от вируси и микроби. Къпините съдържат калий, магнезий, калций, витамини А, С, Е и комплекс витамин В. Те са важен източник на антоцианини, антиоксиданти, които придават на къпините интензивен цвят и предпазват тялото от свободните радикали. Фибрите, витамините и минералите в къпините ще ви помогнат да прекроите фигурата си без усилие, а апетитът ви ще бъде под контрол за няколко часа. В допълнение към ниското си съдържание на калории, къпините имат и много ползи за здравето. Около 15 броя къпини са една от 5-те порции плодове и зеленчуци, които трябва да ядете всеки ден. 

Ето ползите от честата консумация на къпини:

1. Превенция на сърдечно-съдови заболявания

Според проучвания къпините намаляват нивата на холестерола и предотвратяват отлагането на мазнини по стените на артериите. По този начин предпазват сърцето ви и стимулират функциите му. 

2. Намаляване на риска от рак

Ежедневната консумация на къпини води до намаляване на риска от злокачествени тумори и предотвратява разпространението на ракови клетки, като същевременно стимулира развитието на здрава тъкан. 

3. Подобряване на хигиената на зъбите

Благодарение на семената, съдържащи се в къпините, те могат да помогнат за по-бързото отстраняване на зъбния камък, както и за избелването на зъбите. Те също така предотвратяват инфекции и възпаления на венците, като са изключително ефективни при гингивит. 

По-безопасно е да разкрасите усмивката си, като опитате този естествен вариант, който не влияе върху емайла и има сензационен вкус.

8 навика, които ви пречат да отслабнете

Ако искате да започнете да водите здравословен начин на живот, не бързайте да го правите преди да се запознаете с някои подробности. Д...

4. Стимулиране на паметта

Специалистите са установили, че порция къпини, консумирана ежедневно в продължение на поне 2 седмици, подобрява когнитивните функции. Също така, поради високото съдържание на полифеноли, тези плодове предотвратяват увреждането на мозъка и стимулират паметта и способността да се концентрират. Освен това къпините са добър източник на манган и този минерал намалява риска от епилепсия.

5. Намаляване на болки в ставите

Според експерти тези ароматни плодове са полезни и в диетата на хора, страдащи от ревматизъм и артрит. Прилагани като местен компрес, къпините намаляват подуването и насърчават подвижността на ставите, а консумираните ежедневно ще действат вътрешно, за да намалят възпалението. 

6. Лечение на надраскване

6 начина и един плод да си гарантирате отлично здраве и елегантна визия

Авокадото е пълен с всички хранителни вещества, които подпомагат перфектното функциониране на организма и помагат и за отслабване. И та...

Поради противовъзпалителния си ефект къпините са полезни и ако сте се надраскали, тъй като спомагат зарастването на раните. 

7. Облекчаване на акне

Къпините съдържат идеалната комбинация от витамини и минерали за бързо подобряване на външния вид на склонна към акне кожа. Те намаляват тежестта на съществуващите лезии и ускоряват заздравяването им, като същевременно предотвратяват образуването на други пъпки. 

8. Полезни са за очите

Подобно на други горски плодове като боровинките например, къпините са изключително полезни за очите. Ако работите на компютър или усещате, че зрението ви отслабва по други причини, задължително трябва да похапвате боровинки и къпини всеки ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com