Ако искате слонска памет – това са най-полезните ядки!

82815
Ако искате слонска памет – това са най-полезните ядки!
Снимка: Pexels

Според специалистите по хранене има един вид ядки, който е по-добър за мозъка от всеки друг. Това са орехите.

Д-р Кларис Безера разказва следното:

Като цяло всички видове ядки са полезни за мозъка. Орехите обаче имат особено въздействие върху него и това е доказано от научни изследвания. Има диета, наречена MIND, която съчетава средиземноморската диета и диетата DASH. Основните продукти в нея са ядките.

Още: Яжте овесените ядки с този плод, за да подобрите паметта си

Но защо учените смятат, че именно орехите са най-добрата храна за мозъка? Проучванията показват, че тези ядки спомагат за подобряване на когнитивната функция и паметта, намаляват вероятността от развитие на сърдечни заболявания или диабет тип 2, предотвратяват болестта на Алцхаймер и/или забавят нейното прогресиране.

Научните изследвания сочат, че изяждането на около шепа орехи на ден има най-добър ефект върху мозъка. Експертите също са установили, че тайната се крие в ореховото масло, което се съдържа в тези ядки. То се оказва крайно полезно за мозъка. Например, защитава мозъчните клетки в ранните стадии на болестта на Алцхаймер. Тези ядки също съдържат растителни хранителни вещества, както и мастни киселини омега-3. Благодарение на това мозъкът се поддържа в отлично състояние по съвсем естествен, натурален начин.

Препоръчва се дневно да се ядат до 35 г орехови ядки. Всеки продукт, дори и най-полезният, трябва да се консумира само в умерени количества. Не бива да се прекалява с употребата на орехи: поради високата си енергийна стойност (около 650 kкал на 100 г) и голямото количество мазнини, те могат да повлияят негативно върху работата на черния дроб (претоварване), панкреаса и стомашно-чревния тракт. Въобще, орехите са едни от най-популярните ядки в менюто на хора, чийто начин на живот е свързан с активна умствена дейност. Техният положителен ефект върху паметта е категорично доказан.

Но не само орехите, а и други ядки са полезни за функциите на мозъка. Редовната консумация на фъстъци, лешници, бадеми, кашу, пекан, сусам, бразилски орехи ще ви помогне да запомните много информация и да си я припомните в точния момент. Трудно е да се каже кои от тях са най-полезни.

Още: Това е най-важният витамин за паметта

Лешниците и техните най-близки роднини, жълъдите, осигуряват оптимално функциониране на цялата нервна система и облекчават стреса.

Бразилските орехи съдържат доста рядък антиоксидант - селен. Той премахва отпадъчните продукти от организма, подмладява мозъка, като му помага да работи до дълбока старост и да изпълнява добре всички когнитивни функции, включително запаметяването на информация.

Бадеми - много хора харесват техния благороден вкус. Особено ценни са за възрастните и занимаващите се с интелектуална работа, тъй като съдържат антиокислители, които предотвратяват промените, свързани с възрастта, подпомагат концентрирането и подсилват паметта. Бадемите също нормализират съня, като по този начин позволяват на мозъка да си почине и подобрява функционалните му свойства.

По принцип, с напредването на възрастта е нормално нашата способност да запомняме вече да не бъде, меко казано, същата. Да упражнявате паметта си, да поддържате тялото и ума си активни, е много важно, ако целта ви е да предотвратите нейното влошаване. Но онова, което слагате в чинията си, също има значение.

Още: Това е най-добрият продукт за здрав мозък и добра памет

Освен ядките, някои видове риби имат силно позитивен ефект върху паметта. Например сьомгата, рибата-тон, сафридът, скумрията са богати на омега-3 и поддържат доброто функциониране на мозъчните ни клетки. По-специално сьомгата, тъй като е богат източник на омега-3 и по-специално на докозахексаенова киселина (DHA), помага за нормалното функциониране на невроните (мозъчните клетки) и подобрява способността на мозъка да задържа информация. Другите изброени риби също съдържат това важно хранително вещество, което е толкова полезно за здравето на мозъка.

Внимание! Статията предоставя само информация, а не медицински препоръки. Не прибягвайте до самолечение, а винаги се обръщайте към медик-специалист!

Катеренето по дървета и бягането боси по трева подобряват паметта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com