Хипертонията - коварният враг на сърцето

3350
Хипертонията - коварният враг на сърцето
Снимка: Thinkstock

Днес, 17 май, се отбелязва Световния ден за борба с хипертонията.

Артериалната хипертония (АХ) се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява средно при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата ѝ нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77,2% при мъжете, информира БГНЕС.

Дневният сън е опасен за сърцето

Възможността да се подремне няколко часа следобед може съществено да навреди на човешкото здраве. До този извод са стигнали изследовате...

Всяка година 17 май протича под различно мото, за де се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене (ПМ), към причинната връзка с артериалната хипертония и мозъчния инсулт.

В последните 20 години ПМ се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Артериалната хипертония (АХ) и захарният диабет са негови доказани вестители. ПМ е сериозно ритъмно нарушение, с честота също нарастваща с възрастта, което отчасти се дължи на подобрените диагностични възможности. ПМ е често усложнение на дългогодишна АХ и носи висок риск за сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. АХ е отговорна за повече случаи на ПМ от всеки друг рисков фактор, като се установява до 90% от участващите в клинични проучвания за ПМ. Пациентите с ПМ имат пет пъти по-висок риск от мозъчен инсулт и два пъти по-висок риск от смърт.

Приблизително 1/3 от всички инсулти са причинени от ПМ вследствие тромбоемболия, като тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина. ПМ е причина и за т.н. “глухи инсулти“, при които пациентите нямат оплаквания.

По данни на БЛХ честотата на ПМ понастоящем е удвоена (2%) в сравнение със съобщаваната преди десетилетие и варира по пол и възраст. Аналогично на другите страни, у нас ПМ е представено в 0.12-0.16% от лицата на възраст под 49 години, 3.7-4.2% във възрастта 60-70 години и достига 10–17% във възрастта на и над 80 години. Честотата е по-висока при мъжете в съотношение 1,2:1 спрямо жените. При над 30% от пациентите ПМ протича безсимптомно, като рискът е еднакъв с риска при наличието на симптоми.

Световен ден на хипертонията - в България проблемът е сериозен

За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 мил. души, но съществува...

В Световния ден на хипертонията, за 11-та поредна година у нас ще се проведе Национална здравна кампания под мотото “Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“. Официалното ѝ откриване ще се състои в София, в 11:00 часа на пл. ″Света Неделя″ №7 (до входа на МЕТРО станция Сердика). Кампанията е организирана по инициатива на Българската лига по хипертония, Българското кардиологично дружество, Българският червен кръст, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България, Бьорингер Ингелхайм България и ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Търговище, Добрич, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора и Благоевград.

От 10:00 до 16:00 часа, в единадесетте града от страната на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати с вградена Afib-технология (от англ. Atrial Fibrillation – предсърдно мъждене) за автоматично откриване на ПМ, ако то е налично в момента на измерването. Afib-технологията е алгоритъм, създаден и патентован от компания Microlife. Има висока чувствителност (97-100%) и висока специфичност (89%), което позволява да се открие ПМ с диагностична точност, сравнима с ЕКГ-изследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com