Имаме възпалени очи - какво да правим?

5838
Имаме възпалени очи - какво да правим?
Снимка: iStock

Очите са важни човешки органи. Те осигуряват възприемане на света. От тях зависи способността да се вижда. Възпалителните процеси, ако не се лекуват от специалисти, могат да доведат до загуба на зрение. Всеки проблем трябва да бъде отстранен незабавно, за да се избегнат по-големи.

Възпалението на очите възниква на фона на различни причини и е показател за живота и здравето на пациента.

Как да се лекува възпаление на очите?

Конюнктивитът е най-често срещаното заболяване. Възниква на фона на увреждане на лигавицата на окото от патогенна микрофлора. Болестта принадлежи към категорията на опасните инфекциозни заболявания. Болният трябва незабавно да отиде на лекар, който ще предпише лечение. Вкъщи в началото можете да измиете очите си с тинктура от чай, слаб разтвор на сода, лайка, невен. Лекарят ще предпише антибиотична терапия и болничен лист, тъй като конюнктивитът се разпространява бързо от един на друг.

Конюнктивит, сухота, възпаление на очите - може да е COVID-19

Алергичната реакция се характеризира с възпаление на лигавиците, зачервяване, сърбеж, дразнене. Симптомите са подобни на конюнктивит, но заболяването е чисто индивидуално. Възниква по време на цъфтежа на тревите, поради поглъщане на лекарства, като отговор на хранителни продукти с алергени и животински косми. Може да се появи внезапно, независимо от здравословното състояние на пациентите. Вкъщи можете да вземете антиалергични сенсибилизатори, да поставите капки в очите си. Посещението на алерголог е задължително, особено ако алергията е възникнала за първи път.

Травматичният характер на възпалението е най-опасен. Дори всяка частица, която попадне в окото, може да причини заболяване. Започва с обилно сълзене, така че тялото се предпазва. Постепенно симптомите се увеличават, особено ако частицата не може да излезе сама без помощта на лекар. В този случай офталмолозите съветват да се свържете със специализирано отделение за спешна помощ, където ще извършат преглед, необходимото отстраняване и ще посъветват как да лекуват микротравма.

Лекар: Паренето в очите е първият симптом за следния проблем!

Възпалението на очите може да възникне на фона на остри вирусни инфекции, грип. Това се нарича съпътстващи симптоми. Например, при морбили се появява фотофобия, а при грипоподобни състояния - болки в очните кухини. В резултат на това очите са воднисти, подути, добавят се хрема и кашлица, което показва остър стадий на заболяването. В този момент е обичайно да се използват народни средства, например да се вдишват изпарения от лук, варени картофи, да се прилагат маски от магданоз, копър, краставица, което ще помогне за намаляване на болката.

Във всеки случай, каквато и да е причината, винаги трябва да се свържете с медицински специалист, който ще предпише лечение и ще избере лекарства за болка и възпаление в очите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com