Лекар: Паренето в очите е първият симптом за следния проблем!

82809
Лекар: Паренето в очите е първият симптом за следния проблем!
Снимка: iStock

Парене в очите може да е последица от прах, вятър или дим; също от конюнктивит, блефарит, синдром на сухо око, фотокератит, синузит. Възможно е също така да означава проблем със зрението като астигматизъм, късогледство, пресбиопия.

Ето какво обяснява д-р Марсела Лемуш.

1. Вятър, прах, дим

Доста често срещана причина за парене на очите са прах, вятър или дим. В тези случаи очите съхнат, като се получава усещане за парене и зачервяване.

2. Проблеми със зрението

Такива заболявания и неразположения като астигматизъм, късогледство, пресбиопия може също да са причини за парене на очите. Но в подобни случаи обикновено имаме и други симптоми като главоболие, замъглено зрение, трудно четене на дребни шрифтове.

3. Синдром на сухо око

Такъв синдром засяга предимно хора, които дълги часове работят с компютър. Това в крайна сметка отслабва и разрежда честотата, с която мигат - така окото е по-сухо от нормалното. Друга възможна причина е сухото време - защото при ниска влажност на въздуха очите са по-чувствителни и има усещане за „песъчинка“ в окото и дори затруднено четене вечер.

4. Денга

Денгата е вирусна инфекция, пренасяна и разпространявана от комари. В определени случаи тя може да провокира парене на очите, макар най-честия признак да е болка, най-вече в задната област на очите. В случай, че подозирате денга, други симптоми, които би трябвало да са налице, включват силни болки по цялото тяло, липса на енергия, умора.

5. Синузит

Синузитът, който представлява възпаление на синусите, може също да предизвика парене в носа и очите; в допълнение главоболие, хрема, затруднено дишане и кихавица. В такива случаи е най-добре неотложно да се обърнете към личния си лекар, за да уточни диагнозата – защото е възможно да се наложи приемане на антибиотици с цел борба против възпалението.

6. Алергичен конюнктивит

Болката и зачервяването на очите при алергичен конюнктивит може да са придружени и от други признаци, например, подуване и чувство за „песъчинка в окото“. Заболяването може да е причинено от цветен прашец, пърхот, козина от домашни любимци, най-обикновен прах. Засяга най-често хора с предразположения към алергии. Поставянето върху очите на студени компреси помага за облекчаване на дискомфорта.

7. Блефарит

Блефаритът е възпаление по ръба на клепачите и предизвиква зачервяване на очите, сърбеж, усещане за „песъчинка“ в окото и парене. Важно е да се поддържат очите чисти чрез прилагане на подходящи капки за очи, да се премахват коричките и сълзенето с физиологичен разтвор. Препоръчва се и компрес с топла вода за 2 до 3 минути, около 3-4 пъти на ден.

8. Фотокератит

Фотокератитът е заболяване, възникващо заради прекомерно излагане на очите на ултравиолетови лъчи от слънцето или от някакъв изкуствен източник Това причинява симптоми от рода на замъглено зрение, усещане за „песъчинка“ в окото, болка в очите, сълзене и засилена чувствителност към светлина. Фотокератитът може да изчезне без непременно провеждане на специфично лечение - но за облекчаване на симптомите е подходящо прилагането на студени компреси на очите и употребата на изкуствени сълзи.

Въобще, трябва да се потърси специалист-офталмолог или поне общопрактикуващ лекар при поява на следните признаци и симптоми:

- силен сърбеж в очите;

- парене в очите, трудното им задържане в отворено състояние;

- затруднено виждане;

- замъглено зрение;

- постоянно сълзене.

Тези симптоми може да показват по-сериозни състояния, например инфекции, които да изискват по-специфични лекарства, назначени от лекар.

Внимание! Статията е само за информация и не представлява медицинско упътване или инструкция. Винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com