Как да дезинфекцираш и предпазиш дома си безвредно

13439
Как да дезинфекцираш и предпазиш дома си безвредно
Снимка: Ровус

В условията на епидемия, едно от най-важните неща, които специалистите ни съветват да правим, е да спазваме високо ниво на лична хигиена и чистота в дома. Коронавирусът е нов вид, затова все още не разполагаме с много информация за него, а учените откриват всеки ден нещо ново. Това, което знаем със сигурност е, че той може да се пренася по различни повърхности и да оцелява върху някои от тях доста дълго време. За съжаление, това означава, че всеки един от семейството може да внесе вируса у дома и всички останали вкъщи могат да влязат в контакт с него, допирайки се до различните повърхности.

Това е една от причините, добрата хигиена на ръцете да е толкова важна. Първото и най-ефикасно действие, което трябва да предприемеш, е да си измиеш ръцете старателно с топла вода и сапун, веднага щом се прибереш у дома, преди да си докоснал каквото и да било. След това, специалистите съветват да им сложиш и дезинфектант, преди да се отпуснеш спокойно вкъщи.

Почистването вкъщи

Немитите ръце обаче далеч не са единствената повърхност, с която можеш да пренесеш вируса у дома. Дрехите ти, обувките, телефона, портфейла или ключовете са предметите, които използваш навън и е напълно възможно в даден момент да са осъществили контакт с вируса. Затова, за да предотвратиш несъзнателното му разнасяне вкъщи, е необходимо всички тези предмети да бъдат добре почистени и дезинфекцирани, в момента в който се прибереш. Най-лесният начин да го направиш, е да ги напръскаш с дезинфектант, а якето и обувките си да оставиш на терасата, където пряката слънчева светлина ще им подейства антимикробно.

При всички случаи, трябва да се постараем да почистваме дома си редовно и така да предотвратим потенциалното разнасяне на вируса по повърхностите у дома. Ще ти предложим няколко решения, които ще ти помогнат да предпазиш семейството си. Моля, да имаш предвид, че информацията може да претърпи промени, тъй като експертите откриват нови факти всеки ден, затова не спирай да следиш новините, подавани от отговорните институции.

За да обезопасиш ефективно домашната среда, можеш да забършеш всички повърхности с дезинфектант. Мнозина избират да почистват с пара всички твърди и текстилни повърхности в дома си. Това е метод на дълбоко почистване и дезинфекциране, който осигурява безопасен и чист дом за теб и близките ти.

Почистване на пода

Подът несъмнено е най-голямата повърхност в дома ти и добрата новина е, че той е най-лесен за почистване. Започни със стандартно почистване с прахосмукачка, което да обере грубите замърсявания. След това дезинфекцирай пода. Можеш да го направиш по 2 начина – с парцал и кофа с разтвор от вода и дезинфектант, като след почистването е добре да изпереш текстилните подложки на мопа си при температура над 60 °C, за да ги дезинфекцираш добре.

Другият начин за ефективна дезинфекция на пода е посредством парата. Високата температура и интензитивният поток на парата елиминират до 99,9% от бактериите. А най-хубавото е, че това се случва без препарати и химикали, по изцяло екологичен и безвреден начин за теб и твоето семейство. Ровус Нано парочистачка създава супер суха пара, която не поврежда пода, защото изсъхва изключително бързо. Това я прави идеална за почистване на най-деликатните повърхности, които няма риск да преовлажниш при почистването. Нано технологията на Ровус парочистачката създава постоянна, мощна парна мъгла с голямо налягане. В резултат от сблъсъка на водните молекули, се получава суха пара с наночастици и качествени отрицателни йони.

Силата на отрицателните йони

Отрицателните йони са познати още като Витамини във въздуха, защото те ефективно премахват неактивните микроби и алергените от дома по 100% безопасен, здравословен и екологичен начин. Тъй като парочистачката Ровус Нано произвежда такива йони по време на употреба, можеш да си сигурен, че заедно с почистването на пода ти, въздухът в стаята също ще е освежен и здравословен. В комбинация с дезинфекциращата сила на парата и абсорбацията на микрофибърна подложка, почистваш максимално ефикасно всеки път. Парните частици на парочистачка Ровус Нано проникват на най-дълбокото микрониво на материала. Така те елиминират бактериите изцяло от тъканите, дори там, където обикновената пара не успява. Сухата пара на Нано парочистачката е до 10 пъти по-ефективна от тази на обикновена парочистачка, елиминирайки 99,9% от бактериите и алергените. Така подът във всяка стая от дома ти ще бъде старателно дезинфекциран, без да използваш препарати и химически разтвори, напълно безвредно за теб и твоето семейство.

Почистване на дрехи, килими и завеси

Ако се притесняваш, че може да си пренесъл вируса у дома чрез дрехите си, добре е да изпереш всичко в пералнята, при препоръчителна температура минимум 60 °C. Тъй като тази температура е неподходяща за много тъкани, би могъл да използваш специален дезинфектант, който да добавиш при прането. Друг ефективен и лесен начин за дезинфекция на текстил са парните уреди. Ако имаш вертикална ютия или уред на пара, можеш след всяко прибиране да дезинфекцираш дрехите си с парата. Тя ще проникне в тъканите в дълбочина, а високата ѝ температура ще елиминира микробите и бактериите.

Същата дезинфекция с уред на пара можеш и е добре да направиш още за килимите, покривалата за легла и пердетата у дома. Сега имаш достатъчно време вкъщи да изпереш завесите при висока температура, а ако материята им не го позволява, можеш да ги изпереш стандартно, след което при окачване да ги изгладиш с вертикалната парна ютия. Така хем ще изгладиш гънките от прането по тях, хем ще ги дезинфекцираш ефективно.

Почистване на дивани, матраци и други видове тапицерия

Това са повърхности, върху които прекарваме много време и често докосваме, така че е важно те да останат чисти. Проблемът е, че не можеш просто да ги измиеш с много гореща сапунена вода, тъй като това може бързо да ги съсипе. Британското правителство препоръча да се използва парно почистване за тези повърхности, тъй като този метод може да бъде изключително ефективен, когато става въпрос за унищожаване на вируси. Включи своя уред на пара и дезинфекцирай дома си безопасно, екологично и успешно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com