Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

90539
Когато месечният цикъл липсва или е нередовен
Снимка: iStock/Guliver

Всички искаме менструалният ни цикъл да идва навреме и да е безболезнен. Уви, в действителност нередовната менструация е често срещано явление, но невинаги е повод за притеснения. Важно е да потърсим причините и да предприемем действия.

Менструалният цикъл варира в различни периоди от живота на жената:

- През първите две години след началото на менструацията тя може да е нередовна. По-късно нещата се оправят.

- Около 35 години менструацията може да намалее.

- След раждането менструацията може да отсъства, особено ако майката кърми бебето.

- При жени над 50 години наближава менопаузата и по това време менструалният цикъл често става по-къс или нередовен.

Всички тези промени са нормални и не са причина за аларма. За да не изпуснете обаче моментите, когато месечният цикъл липсва или е нередовен, ви съветваме да водите менструален календар. Няколко важни неща за него:

1. Колко дълго трае менструалният цикъл? Маркирайте първия ден от периода в календара. Периодът между първите дни на две менструации подред се нарича цикъл. Така може да проследите продължителността и стабилността на менструалния си цикъл, който обикновено трае 21-35 дни.

2. Какъв е характерът и дали месечният цикъл липсва или е нередовен. Със сигурност може да кажете колко често минават периодите. Как протичат и т.н.

3. Всякакви промени във вагиналния секрет - кървави петна по прането между менструация, промяна в цвета, количество, структура и мирис на вагинален секрет, сърбеж, проблеми от всякакво естество, свързани с женските полови органи, са от значение.

4. Болка в долната част на корема от всякакъв характер (не само менструална).

5. Периоди на депресия, промени в настроението, раздразнителност. Всички тези отметки ще ви позволят да нарисувате подробна картина на своето женско здраве. Те ще улеснят лекарите по-лесно да диагностицират състоянието. По този начин и най-точно ще могат да предпишат подходящи лекарства, ако се налага.

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

Гинеколозите делят нарушенията на два типа - първични и вторични.

Първични менструални нередности

Основните нарушения в месечния цикъла включват "първична аменорея". Открива се при тийнейджърките. Обикновено менструацията трябва да започне преди 15-тата годишнина. И ако това не се случи, момичето задължително трябва да посети лекар. Причините за липсата на менструация при момичета над 15 години могат да бъдат различни:

Недостиг на телесна маса – това е една от най-честите причини. Минималното телесно тегло за началото на първата менструация е 45 кг. В този случай храненето е много важно.

Аномалии в развитието на половите органи. Ако има такива се предписва необходимото лечение. Това се случва след медицински преглед и поставяне на диагноза от специалист лекар.

Лезии на яйчниците (недоразвитие), хипофизата и хипоталамуса – подобни аномалии могат да бъдат открити само от лекар.

Забавено сексуално развитие - преди началото на менструацията момичетата започват да се развиват. Растенето на гърди, появата на косми в интимната зона и под мишниците са достатъчни показатели. Ако това не стане преди 13-15 години, е повод да се потърси консултация с лекар.

Момичетата трябва да знаят, че менструалният цикъл рядко се установява веднага. За това се иска период от около година. През този период менструацията може да бъде нередовна, както и оскъдна или обратното - по-обилна. В това няма нищо ненормално. Ако първата менструация е започнала преди година, но цикълът все още не е редовен, това е повод да се потърси специалист.

Вторични менструални нередности, когато месечният цикъл липсва или е нередовен:

Бременност - ако месечният цикъл не започне навреме, първото нещо, за което трябва да помислите, е евентуална бременност.

Стрес - една от най-честите причини за нарушаване на цикъла е психологическо натоварване. Има много начини да се избегнат, заобиколят или решат проблеми от подобен род и естество.

Сериозна физическа активност - едно е да се занимаваш със спорт за здраве и добра фигура, а друго е да изтощаваш тялото с ежедневни интензивни тренировки. Това може да доведе до хормонална недостатъчност. Факт е, че мазнините са важен компонент от веригата на хормоналната трансформация, а при прекомерна физическа активност те се изчерпват. И ако съдържанието на мастна тъкан в организма стане по-малко от 18-25%, това може да доведе до нарушение на менструалната функция.

Строга диета - диетата може да предизвика хормонална недостатъчност и да намали телесните мазнини до критичен минимум. Поради тази причина строгите диети са жизнено опасни. За предпочитане е здравословна балансирана диета.

Настинки или хронични заболявания - всяка промяна в състоянието, дори леко повишаване на температурата, може да забави менструацията.

Промяна на климата и часовите зони - често при отиване в страна с различен климат, е обичайно менструацията да започне по-рано или обратно - по-късно.

Противозачатъчни хапчета - пероралните контрацептиви често се предписват за възстановяване на менструалния цикъл. Случва се и обратното: ако приемате хапчета дълго време, а след това ги спрете рязко, тогава менструалният ви цикъл може да се изгуби. Защо това се случва? Тялото се отпуска. То е свикнало да получава хормони отвън и трябва само да започне да ги произвежда. Ако след първия път на отказ от лекарството цикълът не се нормализира, трябва да посетите гинеколог.

Заболявания на репродуктивната система – това може да се определи само от лекар. Когато нарушенията на менструалния цикъл не са изолирани, а станат норма е важно посещението на гинеколог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com