X
 
 

Мозъкът на пренебрегнатите деца е различен

885 0
Мозъкът на пренебрегнатите деца е различен
Снимка: iStock/Guliver
Ако в началото на живота си децата не получават адекватни грижи, мозъците им се свиват до по-малки размери от тези на връстниците им, пише Би Би Си.

Изследване на Кингс Колидж в Лондон сочи, че осиновени деца, които са прекарали първите си години в лоши условия в сиропиталища в Румъния, имат с 8,6% по-малки мозъци от други осиновени деца, предаде БГНЕС.

Нов случай на грип при две деца в София

Втори случай на грип е регистриран в София, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести за БТВ. Две деца, на 4 и 12 ...

Изследователския екип нарича резултатите "първите и най-убедителни доказателства" за отражението на качеството на грижите върху нормалното развитие на мозъка.

Професор Едмунд Сонуга-Барки от екипа изследователи казва, че условията във въпросните румънски сиропиталища са ужасни, като децата често били връзвани за леглата си, били изтощени и понякога с различни заболявания.

Те нямали нормален социален контакт, нито играчки.

Изследваните деца са прекарали различни периоди в подобни условия - от само две седмици, до 4 години.

Все повече деца попадат в болница с остра интоксикация от наркотици

8125 души са преминали през болниците на страната от началото на годината до края на септември заради остри интоксикации, свързани с уп...

Резултатите от изследването потвърждават истории, разказани от британски семейства, които са осиновявали деца в миналото, но въпреки положените грижи, децата продължавали да имат проблеми, когато пораснат.

Документирани са по-високи нива на аутизъм, синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност (ХРНВ) и психическото разстройство на липсата на здравословен страх от непознати.

Чрез сканиране на мозъка, данните на 67 деца от Румъния, които са живели при лоши грижи, били сравнени с данните на 21 осиновени деца, които не са имали подобни проблеми.

Освен че били физически по-малки (с 8,6%) мозъците на децата, живели в лишения, показвали недоразвитост на тези дялове, които учените свързват с функции като организация, мотивация, възприемане на информацията и памет.

Норвегия осъдена в Страсбург по две дела за взети деца на чужденци

Норвегия загуби две дела в Европейския съд за правата на човека, заведени от чуждестранни майки, чиито деца са били отнети от социалнит...

Според учените, показваните от децата живели в лишения по-ниски стойности на коефициента за интелигентност и по-високите проценти заболеваемост с ХРНВ се обясняват с резултата от занемаряването им.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители