Мръсният въздух влияе на мозъка, направете това, за да се предпазите!

2054
Мръсният въздух влияе на мозъка, направете това, за да се предпазите!
Снимка: БГНЕС

Вдишването на замърсен въздух може да окаже влияние върху начина, по който е устроен мозъкът ви, като учени от Университета на Британска Колумбия (UBC) и Университета на Виктория откриват, че вдишването на автомобилни газове може да промени свързаността на мозъка в рамките на два часа.

Констатациите се основават на рандомизирано, двойно проучване на 25 здрави възрастни, които са били изложени на замърсяване от автомобили в лабораторни условия. На друг етап участниците са били изложени и на чист филтриран въздух.

Преди и след всеки сценарий са направени сканирания на мозъка. След като участниците били изложени на замърсяване на въздуха, мозъците им показали намалена свързаност в мрежата на режима по подразбиране (DMN) - набор от взаимосвързани мозъчни области, които са най-активни, когато се занимаваме с вътрешни мисли, като например интроспекция и запомняне. Тези констатации не са били наблюдавани досега сред хора и макар че настоящото проучване не е проверило въздействието, което това може да има върху мозъчната сила, други изследвания са го направили. Предишни проучвания например са свързвали променената мозъчна свързаност с намалената работна памет и работоспособност.

"Обезпокоително е да видим, че замърсяването от трафика прекъсва същите тези мрежи", казва невропсихологът Джоди Гаврилук от Университета на Виктория.

 

Добрата новина е, че наблюдаваните в проучването промени са били временни и са се върнали към нормалното си състояние, след като през белите дробове е преминал чист въздух.

Въпреки това констатациите посочват възможен път, по който хроничното излагане на замърсяване на въздуха може да има вредно въздействие върху мозъка. Тъй като до 99% от населението на света диша въздух с опасни нива на замърсяване, последиците за общественото здраве могат да бъдат сериозни.

Скорошни проучвания в Китай свързват замърсяването на въздуха с по-лоши резултати на тестовете по език и математика, което води до намаляване на средната продължителност на образованието с около една година.

"В продължение на много десетилетия учените смятаха, че мозъкът може да е защитен от вредното въздействие на замърсяването на въздуха", обяснява респираторният лекар Крис Карлстен от UBC. "Това проучване, което е първото по рода си в света, предоставя нови доказателства в подкрепа на връзката между замърсяването на въздуха и познавателните способности."

Тези симптоми на ръката издават кръвен съсирек

През 2020 г. маркери, свързани с болестта на Алцхаймер, са наблюдавани в мозъците на млади хора, деца и дори бебета, които са живели в Мексико сити - градски център, в който се наблюдава изключително замърсяване на въздуха. (Последните данни показват, че качеството на въздуха значително се подобрява по време на периодите на затваряне на COVID-19, когато движението на превозните средства и следователно изгорелите газове са намалени.) Други изследвания в същия град разкриха и възможен причинител на тези увреждания: метални наночастици от замърсяването на въздуха в мозъците на много местни жители. През 2022 г. учените потвърдиха, че тези частици, след като бъдат вдишани, понякога могат да заобиколят защитната бариера на мозъка, за която някога се е смятало, че предпазва от токсични материали.

Настоящото проучване разчита само на изпаренията от изгорелите газове на автомобилите, но може да има и други форми на замърсяване на въздуха, които действат още по-бързо и с по-лоши последици. Например, преди оловният газ да бъде забранен в САЩ, изследователите прогнозират, че токсичните изпарения са били вдишвани от 170 милиона американци или повече, което е довело до кумулативна загуба на коефициент на интелигентност от 824 милиона точки (почти 3 точки на човек).

Днес газът може и да не съдържа олово, но това не означава, че е безопасен за белите дробове или мозъка ви.

"Хората може би ще искат да се замислят два пъти следващия път, когато заседнат в задръстване със свалени прозорци", предупреждава Карлстен. "Важно е да се уверите, че въздушният филтър на автомобила ви е в изправност, а ако вървите пеша или с велосипед по оживена улица, помислете дали да не се отклоните към по-малко натоварен маршрут."

За голяма част от света обаче замърсеният въздух е неизбежен. Трябва да знаем какво прави това с мозъците ни в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com