Началото на края на СПИН епидемията

15200
Началото на края на СПИН епидемията
Елиминират предаването на ХИВ от майка на дете

На път сме да постигнем елиминирането на предаването на ХИВ от майка на дете в света. Това може да се окаже обрат в борбата с епидемията от СПИН, макар превенцията при юношите да продължава да е проблем.

Това е становището на Крейг МакКлюър, директор на отдела за ХИВ/СПИН в УНИЦЕФ, информира БГНЕС.

Одобриха лекарство за предпазване от ХИВ

Американски учени за първи път одобриха лекарство за предпазване от ХИВ инфекция, което да се пие от здрави хора, изложени на по-висок ...

За пръв път ние наистина сме в началото на края на епидемията, заявява той в интервю за АФП преди предстоящата (от 22 до 27 юли във Вашингтон) международна конференция за СПИН. Експертът е оптимист, че може да се предотврати предаването на ХИВ от майката на детето по време на бременността, при раждането или по време на кърменето.

Благодарение на усилията през последните години новите случаи на заразяване майка/дете са намалели почти наполовина от 600 000 през 2003 г. на 390 000 през 2010 г., изтъква той.

Според МакКлюър целта, която си е поставил фондът на ООН за децата, е амбициозна, но осъществима: да намали с 90% броя на заразяванията на новородени - до 40 000 през 2015 г. - и наполовина смъртността на майките от СПИН за същия период.

В богатите страни, където почти всички бременни жени имат достъп до скрининг, а след това до лечение, ако са серопозитивни, на практика предаването на ХИВ от майка на дете вече го няма.

Бил Гейтс дарява $750 млн. за борбата със СПИН

Шефът на Microsoft Бил Гейтс обеща да дари 750 млн. долара на световен фонд за борба със СПИН и призова правителствата да продължат с ...

Огромното мнозинство от нови инфекции майка/дете (90%) сега стават в 22 страни, от които 21 в подсахарска Африка и в Индия, обяснява специалистът, който препоръчва различни мерки за пресичане на заразата. Сред тях са генерализиране на скрининговите тестове за бременните жени, разширяване на грижите за жените от местните здравни служби и нови диагностични техники.

Голяма е заплахата според експерта на УНИЦЕФ  за юношите, които трудно възприемат превантивните мерки. Превенцията не върви добре при 11-18-годишните, признава той.

В много страни, за да бъдат тествани юношите, се иска разрешение от родителите им. Най-често се инфектират с вируса на СПИН хомосексуални юноши и младежи и наркомани. Изключение прави Южна Африка, където повече от 10% от момичетата от 11 до 16 г. вече са серопозитивни – т.е. повече отколкото момчетата на тяхната възраст.

УНИЦЕФ обмисля нови програми за юношите и разчита на конференцията във Вашингтон да инициира пилотни проекти и нови изследвания в тази област, заявява специалистът на детския фонд на ООН.

Елтън Джон ще пише книга за борбата със СПИН

Световноизвестният британски певец и композитор сър Елтън Джон пише първата си книга за СПИН кризата, съобщи Асошиейтед прес. Произвед...

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com