Полезно ли е да ходите боси?

3069
Полезно ли е да ходите боси?
Снимка: iStock/Guliver

Ходенето бос може да е нещо, което правите предимно у дома. Но за много хора ходенето и упражненията с боси крака е ежедневна практика. Когато малкото дете се учи да ходи, на родителите се казва да оставят този процес да се случи естествено и без обувки. Това е така, защото обувките могат да повлияят на начина, по който детето използва мускулите и костите на краката си. Освен това децата получават обратна връзка от земята, когато ходят боси, и това подобрява тяхната проприоцепция (осъзнаване на тялото в пространството). Ето защо привържениците на ходенето бос и упражненията се противопоставят на целодневното носене на обувки и насърчават всички нас да оставим краката си свободни.

Лошо ли е да ходиш бос у дома?

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ХОДЕНЕТО БОС?

Най-ясната полза от ходенето бос е, че на теория ходенето бос възстановява в по-голяма степен "естествения" модел на ходене, известен още като походка. 

КАКВИ СА ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ОПАСНОСТИ ОТ ХОДЕНЕТО И УПРАЖНЕНИЯТА НА БОС КРАК?

Ходенето бос вкъщи е сравнително безопасно. Но когато излезете навън, се излагате на потенциални рискове, които могат да бъдат опасни. Без подходяща сила в стъпалото сте изложени на риск от лоша механика на ходене, като по този начин увеличавате риска от нараняване. Това е особено важно да се вземе предвид, когато започвате да включвате босото ходене, след като сте прекарали голяма част от живота си в обувки. Експерти споделят, че трябва да се вземе предвид повърхността, по която се ходи. Макар че може да е по-естествено да ходите или да се упражнявате боси, без допълнителна подложка от обувки сте податливи на нараняване от терена (като груби или мокри повърхности или проблеми с температурата, стъкла или други остри предмети на земята). Освен това рискувате да изложите краката си на вредни бактерии или инфекции, когато ходите боси, особено навън.

Вреди ли ви ходенето боси

КАК ПРАВИЛНО ДА ХОДИТЕ И ДА СЕ УПРАЖНЯВАТЕ БОСИ?

За да знаете как да ходите и да се упражнявате боси, са необходими време, търпение и подходяща информация. Затова, преди да захвърлите обувките в полза на по-естествен подход към ходенето и упражненията, има няколко неща, които трябва да вземете предвид.

Започнете бавно. Трябва да сте търпеливи и да започнете с кратки 15-20 минутни сесии за ходене боси. Жизненоважно е да позволите на стъпалата и глезените си да се адаптират към новата среда. Когато краката ви свикнат с ходенето без обувки, можете да увеличите разстоянието и времето.

Опитайте на закрито. Преди да излезете на тротоара и да тичате, може би е добра идея да оставите босите си крака да свикнат с безопасните повърхности в дома ви. Най-добре е да използвате вътрешна повърхност, за която знаете, че няма нещо, върху което бихте могли да стъпите случайно.

Вреди ли ви ходенето боси

Ходенето бос може да бъде една от големите сетивни радости, особено в детството. Какво би могло да е по-хубаво от тичането по тревата и...

Правите голяма ГРЕШКА, ако носите чехлите си по цял ден, докато сте вкъщи

Практикувайте върху безопасни повърхности. След като овладеете вътрешните повърхности, опитайте да ходите по външни повърхности, които са по-малко опасни, като тревни площи, гумени пътеки, пясъчни плажове и трева.

Обмислете използването на минималистична обувка. докато краката ви се приспособяват към по-малкото структура и подложки на обувките, може да искате да обмислите използването на минималистична обувка, преди да станете напълно боси.

Опитайте дейност, която изисква да сте боси. Възползвайте се от дейности, които вече се изпълняват боси, като йога, пилатес или бойни изкуства.

3 причини да ходите БОСИ

Лошо ли е да ходиш бос у дома?

След дългия работен ден нашите крака, притиснати в тесни, твърди или неудобни обувки (или тежки ботуши през зимата) са доста изтощени. ...

Преглеждайте стъпалата си за наранявания. Всеки ден преглеждайте долната част на стъпалата си за наранявания, тъй като мнозина имат намалена чувствителност в стъпалата.

Ако имате болка в петите след почивка или болка при ходене, може да се наложи да се върнете към поддържащите обувки и да започнете отново бавно, когато краката ви оздравеят.

ИЗВОДЪТ

Ходенето на бос крак по време на ходене и упражнения има някои предимства, стига да спазвате предпазните мерки и да участвате умерено. Ако имате някакви притеснения относно собствената си безопасност или здравето на стъпалата, добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да изложите босите си крака на природата за продължителен период от време.

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com