Учени: Тази ядка гони стреса и подобрява настроението

33371
Учени: Тази ядка гони стреса и подобрява настроението
Снимка: iStock

Стресът може да засегне всички системи на тялото и е известно, че причинява редица симптоми. Сред тях най-честите са внезапни промени в настроението и апетита, болка, депресия и стомашен дискомфорт“, казва диетологът Олга Малярова.

Орехите са известни с многото си ползи за здравето, включително поддържане на здравето на червата, намаляване на риска от диабет тип 2 и борба с някои видове рак.

Лекарят споделя, позовавайки се на резултатите от проучване, че орехите са полезни и за психичното здраве. Доказано е, че ежедневната им консумация в малка група студенти е ефективна за намаляване на напрежението и депресията, както и за противодействие на отрицателните му ефекти върху здравето на червата и метаболизма.

Как стресът влияе на настроението, чревната микробиота и метаболитните маркери 

Стресовите ситуации оказват отрицателен ефект и върху червата и живеещите в тях бактерии.

Лекар: Този плод бори стреса, яжте го всеки ден

Предизвиканата от тях промяна на микробния състав на червата може също да причини дисбаланс (дисбактериоза) и да повиши пропускливостта на чревната бариера, което води до „пропускливи черва“ - това позволява на потенциално вредни бактерии да навлязат в кръвообращението. Чревната дисбиоза и намаленото разнообразие от чревни коменсални бактерии са свързани с хронични заболявания като затлъстяване и диабет тип 2. 

Хроничният стрес води до дисрегулация на системата за реакция на тялото, което води до хронично високи нива на кортизол. Прекомерният кортизол влошава ученето и паметта и нарушава мезолимбичната допаминергична система, ключов компонент на мозъчните пътища. Това в крайна сметка води до депресия. 

Но скорошни изследвания на диетични интервенции, които могат да помогнат за предотвратяване на депресия, причинена от стресови ситуации, показват, че консумацията на орехи има положително въздействие както върху когнитивната функция, така и върху психичното здраве. 

„Тези ползи изглежда са свързани с изобилието от хранителни вещества за мозъка в орехите, като омега-3 мастни киселини, алфа -линоленова киселина и триптофан, както и съединения, поддържащи когнитивната функция, като мелатонин, полифеноли, фолиева киселина и витамини Д“, коментира изследването диетологът д-р Малярова.

 

Поради тези поддържащи мозъка компоненти, както и съдържанието на фибри в орехите, се съобщава, че редовната им консумация насърчава микробното разнообразие в червата.

Резултатите показват, че консумацията на орехи стабилизира чревното микробно разнообразие в периоди на повишено психическо натоварване и стресови ситуации.

Друга полза от яденето на орехи, наблюдавана в експерименталната група, е подобреното качество на съня. Участниците в групата с тази ядка отбелязват, че им е било по-лесно да заспят и да спят през нощта, след като са я добавили към ежедневната си диета.

„Взети заедно, резултатите от проучването предполагат, че яденето на орехи е полезно, защото може да предпази от отрицателните ефекти на стресовите ситуации върху психическото, чревното и метаболитното здраве“, споделя експертът.

Още: Четири начина за намаляване на стреса в ежедневието

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

По колко ябълки могат да се ядат при диабет

Не комбинирайте тези 8 храни с яйца или закуската ще се превърне в отрова

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат банани

Как краката издават висок холестерол - 6 симптома, които трябва да знаете

С колко се вдига холестеролът, след като изядете 1 яйце

Колко кисело мляко може да се яде на ден

Инфекция на пикочните пътища при бременност може да е опасна за бебето: Ето как да се предпазите

4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Коя храна е функционална и как тя може да ни помогне

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com