НЗОК иска среща с Орешарски заради дефицит от 300 млн.

28174
НЗОК иска среща с Орешарски заради дефицит от 300 млн.
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на здравната каса настоява за среща с премиера Пламен Орешарски заради очертаващия се сериозен дефицит в бюджета на институцията.

Според оптимистичните прогнози той ще е между 100-150 млн. лв., а песимистичните са за близо 300 млн. лв., какъвто "рекорд" досега не е бил постиган, пише "Труд". Тези числа са били коментирани на заседанието на надзора, разказаха негови членове.

"Дефицитът за тази година бе предварително заложен с намаления бюджет за 2014-а, освен това с пари от него бяха разплатени дейности за 2013 г.", посочи д-р Иван Кокалов, представител на синдикатите в надзора. Според него на срещата с премиера трябвало да се помисли дали зейналата дупка може да се запълни със средства от други сфери.

"Разходите могат да се намалят, като се отстранят "течовете". Обсъждат се варианти да се приложи IT контрол, т.е. не живи инспектори, а по електронен път да се проверява отчетената дейност", съобщи за "Труд" д-р Бойко Пенков, новият председател на надзора. Така лесно ще се хващат случаи, при които се отчитат по двама на легло или други подобни нарушения. "А пациенти няма да влизат в болница, когато техните изследвания или лечение могат да се извършат в извънболничната помощ", каза още д-р Пенков. Друга мярка, на която се разчита за "топене" на дефицита, е, ако НАП продължи, както и миналата година, да събира повече пари от здравни вноски.

"По този начин бихме свели минуса до 100-150 млн. лв., което е абсолютно управляема сума", заяви д-р Пенков. На толкова възлиза и неговата прогноза за дефицита. Единственият проблем, който се очертавал, е надлимитната дейност на болниците. "Но това не значи, че ще се стигне до връщане на болни. На когото се налага, ще бъде приет", успокои д-р Пенков. Не на последно място - бюджетът на НЗОК за 2013-а бил изчислен за 10 месеца, а за т.г. е за 12. Това било обяснението, че НЗОК по-рано ще излезе на червено.

Надзорът реши още да се плати надлимитната дейност на болниците за февруари, но след като се подложи на проверка истинността.

 

НЗОК изчаква с решението дали да сваля бюджетите на болниците

Решение дали ще има съкращаване на бюджета на болниците не беше взето и на днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК. От началото ...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com