През този месец може да избираме личен лекар и по електронен път

1275
През този месец може да избираме личен лекар и по електронен път
Снимка: Thinkstock/ Guliver

От началото на юни 2016 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) стартира услугата за избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) по електронен път.

Онлайн изборът (първоначален, временен или постоянен) на ОПЛ може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник. За целта здравноосигуреното лице (ЗОЛ) трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си на ОПЛ чрез регистрационната форма за избор, съобщиха от касата.

Сменяме личния лекар до края на юни

От 1 юни до последния работен ден от месеца здравноосигурените българи ще могат да сменят личния си лекар. За смяната е необходимо поп...

Регистрационната форма за избор, подавана по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.

В Закона за здравно осигуряване, както и в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, не е установена правна възможност за ОПЛ да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент, който го е избрал (с хартиена или електронна форма за избор).

ОТ НЗОК уточняват, че няма разлика в това дали изборът се осъществява по електронен път или на хартиен носител, чрез попълване на ръка на формуляри. Процедурата е регламентирана в нормативната уредба. Въвеждането на допълнителна възможност ЗОЛ да подава регистрационна форма за избор на ОПЛ по електронен път не променя съществуващите правила, описани в нормативната уредба.

В Персонализираната информационна система на НЗОК са създадени канали за нотификация както за общопрактикуващите лекари, така и за здравноосигурените граждани, свързани с избора на личен лекар по електронен път. Всеки път, когато гражданинът осъществи правото си на избор, той, както и новоизбраният от него лекар, получават съобщение на посочен e-mail адрес или SMS на посочен телефон.

Без лекар, стоматолог и аптека живеят в село Чолаково

Жителите на велинградското село Чолаково нямат възможност да ползват здравни грижи, тъй като лекар в селото няма, каза кметът на селото...

Достоверността на подаваната информация се удостоверява съгласно Закона за електронния подпис и електронното досие (ЗЕПЕД) с полагането на електронен подпис, подобно на подаването на електронни отчети от изпълнителите на медицинска помощ. За да се гарантира истинността на информацията за новородените, не е предвидена възможност първоначалният избор на личен лекар (педиатър) да се извърши по електронен път.

Новата електронна услуга за избор на личен лекар онлайн е стъпка напред в реализирането на електронното управление.

Както всяка година, така и сега от 1 до 30 юни всеки здравноосигурен може да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК, и по традиционния начин – чрез формуляр за смяна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com