Продават ни лекарства с 400% надценка

7794
Продават ни лекарства с 400% надценка

Цените на някои медикаменти са били завишени с 300-400%. Това пише в доклада на Сметната палата за стойността на лекарствените продукти, съобщи здравният министър Десислава Атанасова, предаде Стандарт нюз.

Докладът е близо 300 страници. В петък е започнал да тече двуседмичният срок, в рамките на който 12-те души, които са го получили, могат да направят възражения, бележки или да го приемат. Той със сигурност е изпратен на всички здравни министри и директори на Здравната каса във фиксирания период 2008 – 2012 г., обясни Атанасова.

В документа се обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, която е довела до увеличаване на цените на медикаментите, които бяха прехвърлени от здравно министерство към НЗОК, обясни още тя.

Доплащаме си 50% за лекарствата в аптеките

Българите доплащат в аптеките 50% от стойността на лекарствата си. Това обявиха от Националната пациентска организация по време на ...

Здравният министър отказа да коментира в детайли колко точно би могъл да се увеличи бюджета за здравеопазване за следващата година, тъй като все още не е приключила бюджетната процедура. Всички министерства правят искания за повишаване на бюджета и за повишаване на заплатите на служителите си, коментира Атанасова. Тя съобщи, че са проведени разговори с фирма "Сандоз", представител на австрийската компания, която през пролетта на тази година преустанови доставките за много европейски страни на определени лекарства за онкологични заболявания. Очаква се да започнат доставките за България на липсващите медикаменти, като според министър Атанасова в рамките на следващата седмица процесът ще бъде нормализиран.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване