Търговията процъфтя: 10 лв. удари таксата за извинителна бележка

6629
Търговията процъфтя: 10 лв. удари таксата за извинителна бележка
Снимка: iStock/Guliver

10 лева за извинителна бележка са принудени да плащат родители в София, предава БНТ. Проблемът е, че здравната каса не покрива издаването на медицински документ за извиняване на отсъствия в детска градина и училище. В същото време регулация за определяне на цените на услугите, които доплащат пациентите, няма. Единствените изисквания към медици и лечебни заведения са да обявят ценоразпис за допълнителните услуги и да издават касови бележки.

Защо?

"Проблемът на колегите с педиатрични практики, които имат предимно деца е, че там няма потребителски такси. И те се опитват по някакъв начин да поставят някакви такси, които да компенсират тази липса на потребителска такса. Един от начините е такса върху медицинската бележка", каза д-р Михаил Михов - председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

"Няма никаква регулация по отношение на това как се осъществява ценообразуването. Няма таван на тези цени или някакви други ограничения", обясни Мария Шаркова, адвокат по медицинско право. Така, ако детето се разболее и лекарят е въвел такса "извинителна бележка", родителите трябва да я платят независимо от цената.

"Това са документи, които задължително се изискват от училищните власти или от детските градини и ясли. Тоест пациентът не може да избере дали да се възползва от тази услуга", каза Мария Шаркова.

"Със сигурност се отразява на бюджета на родителите независимо от броя деца. Има деца, които боледуват по-често. 10 лева е сериозна сума. Въпросът тук е наистина необходимо ли е да съществуват тези бележки. Това не е практика разпространена в Европа", коментира Пламена Николова - директор "Политики за децата", Национална мрежа за децата.

В Европа отсъствия до седмица по болест се извиняват с декларация от родителите, казват от Националната мрежа за децата.

"Бележките са въпрос на образователната или социалната система ако едно дете системно не ходи или отсъства и така нататък. Там здравната система няма какво да направи", каза Пламена Николова.

Лекари и юристи предлагат различни варианти за решаване на проблема. "Да се въведе потребителска такса за децата, която да бъде заплатена от държавата", каза д-р Михаил Михов, председател на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

От здравното министерство не отговориха на запитванията на медията, а от здравната каса обясниха, че пакетът от дейности, които заплаща, се определя от здравния министър. Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов беше категоричен, че "топката е в полето на господа политиците" и че извинителните бележки не са част от безплатния преглед, затова е начислява такса. Трябва да бъде променен закона: "Колко ще бъде потребителската такса се решава в една сграда, на която пише "Съединението прави силата". Д-р Брънзалов напомни и, че личните лекари не са на заплата и "как издържат тези кабинети".

ОЩЕ: Влизат в сила електронните извинителни бележки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com