Бил Гейтс пуска комари-мутанти - какво всъщност се крие зад една уникална инициатива

19851
Бил Гейтс пуска комари-мутанти - какво всъщност се крие зад една уникална инициатива
Снимка: iStock/Guliver

Светът изтръпна: Бил Гейтс пуска на свобода насекоми-мутанти. С това гръмко заглавие, журналистът Мартин Карбовски споделя в своя профил във Фейсбук материал относно новина от 30 април.

Все повече бебета в Бразилия са раждат с вируса Зика

Все по-често в Бразилия се раждат бебета с много малки глави – микроцефалия, заразени с вируса Зика, съобщи Би Би Си. От октомв...

Става въпрос за мъжки генномодифицирани комари, като целта е те да почнат да се чифтосват с вида Aedes aegypti, който разнася болести като вируса Зика, жълта треска и треска денге. Експериментът се прави в американския щат Флорида, като на шест места вече са поставени яйца от комари, от които да се излюпят въпросните ГМО комари. Британската компания Oxitec, която получава финансиране от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, всъщност е разработчикът.

Какви са ГМО комарите – те пренасят смъртоносен ген за женските комари от вида Aedes aegypti. Идеята е постепенно да бъдат убити женските комари, тъй като хем са преносители на опасни за човека болести, хем живеят по възможност близо до човека и търсят храна от него т.е. човешка кръв. А заразен с вирус комар от този вид може да го предаде на човек само след като изсмуче глътка-две в комарски мерни единици човешка кръв. Същевременно, постепенно ГМО комарите ще заместят "природните" мъжки и ще са безопасни за хората – Oxitec твърди, че ГМО комарите ще умират, преди да достигнат фазата на живот на възрастен комар.

Инициативата обаче среща съпротива от природозащитници. Те са категорични, че не се знае как този експеримент може да наруши съществуващи вече екосистеми. Освен това, мнозина обикновени хора във Флорида се съмняват, че е възможно все пак женските Aedes aegypti да не измират, ако успеят след чифтосване да живеят в среда на антибиотици – тетрациклин, а има проучвания, че в природата се създават такива места заради масовото изхвърляне на антибиотици в канализацията. Oxitec държи женски ГМО комари в лабораториите си именно при антибиотични условия (от семейството на тетрациклина), за да може да отглежда и култивира популации от мъжки ГМО комари, със съответния смъртоносен ген за женските Aedes aegypti.

От друга страна, Флорида се бори доста безуспешно срещу разпространение на болести като Зика, денге и жълта треска - през 2009 и 2010 година имаше епидемични взривове на Зика. Aedes aegypti съставлява само 1% от популацията от комари във Флорида, но за да се бори с него, щатът харчи по 1 млн. долара годишно според CNN – за пръскане с препарати.

СЗО иска милиарди за борбата с тропическите болести

Световната здравна организация (СЗО) прикани държавите по света да инвестират милиарди долари срещу 17 пренебрегвани тропически болести...

Oxitec обаче вече има няколко експеримента – в Бразилия, Панама, Каймановите острови – и докладва, че при експеримента в Бразилия над 95% от местната популация на Aedes aegypti, която обитава градска среда, измира. А относно Флорида, от 2012 година върви подготовка за експеримента, с множество проучвания и контролни тестове, наблюдавани от съответните власти. Ако експериментът сега е успешен, през тази година ще бъдат пуснати 20 000 000 ГМО комари, а през 2022 година броят им може да достигне 750 000 000.

Още: Конспирацията "Бил Гейтс": Чипирането е възможно, въпросът е в целта (II част)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com